| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (9.04.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 3 do 9 kwietnia 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (9.04.2017)
Ceny żywca wieprzowego

W dniach 3–9.04.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły 5,39 zł/kg, a więc więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był o 31% droższy.
 
W okresie przed świątecznym zwiększyły się ceny świń rzeźnych w dwudziestu dwóch krajach Unii, a w sześciu pozostały na poziomie z poprzedniego tygodnia. W dniach 3–9.04.2017 r. w UE cena rynkowa żywca wieprzowego klasy E wyniosła 166,43 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a zatem więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 8% niż przed miesiącem i 31% niż przed rokiem. Krajowa cena wieprzowiny tej klasy kształtowały się na poziomie 167,81 EUR/100kg i była mniejsza o 4% od ceny w Niemczech, ale wyższa niż w Hiszpanii o 4%, Holandii o 7% i Danii o 14%.
 
Ceny żywca wołowego
 
W pierwszym tygodniu kwietnia br. na rynku krajowym odnotowano zniżka cen bydła. W dniach 3–9.04.2017 r. zakłady mięsne (dane ZSRIR MRiRW) za żywiec wołowy płaciły 6,20 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodni i o 2% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena tego żywca była o 1% większa.
 
Ceny żywca drobiowego
 
Na początku kwietnia potaniały kurczęta, natomiast indyki nadal drożały. W dniach 3–9 kwietnia br. zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,32 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Względem do notowań sprzed roku cena kurcząt była o 2% wyższa.
 
Za indyki płacono 5,08 zł/kg wobec 5,07 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena indyków była o 2% wyższa niż przed miesiącem, ale o 7% niższa niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Na krajowych targowiskach w dniach 3–9.04.2017 r. (według danych ZSRIR MRiRW) cena jednego prosięcia wynosiła 199 zł. Była ona większa o 4% niż tydzień wcześniej, o 8% niż przed miesiącem oraz o 33% niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 3–9.04.2017 r. półtusze wieprzowe zbywano przeciętnie po 7,81 zł/kg, czyli drożej o 5% niż tydzień wcześniej i o 11% niż przed miesiącem. Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych ukształtowała się w granicy 12,68 zł/kg. Było to o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku ceny półtusz wieprzowych wzrosły o 27%, a ćwierćtusz wołowych – o 3%.
 
Tuszki kurcząt zakłady drobiarskie sprzedawały po 4,75 zł/kg, a więc taniej o 6% niż tydzień wcześniej i o 13% niż przed miesiącem. Cena zbytu tuszek indyków wynosiła 9,69 zł/kg i była wyższa o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 16% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami z analogicznego okresu 2016 roku tuszki kurcząt podrożały o 5%, a tuszki indycze – o 12%.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!