Unijne i światowe ceny mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego (maj 2013)

Według Komisji Europejskiej, w maju bieżącego roku na terenie krajów Wspólnoty, największą dynamikę wzrostu cen, bo aż 3,3-procentową wobec tego samego miesiąca roku poprzedniego, notowano w obrębie mięsa drobiowego – podaje FAMMU/FAPA.

Unijne i światowe ceny mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego (maj 2013)
Z kolei w porównaniu z poprzednim miesiącem, cena tego gatunku mięsa zwiększyła się w maju wobec kwietnia 2013 roku o 1,6%.
 
W tym czasie średnia cena drobiu w państwach członkowskich wyniosła 197 euro/100 kg. Dla porównania, notowania drobiu  na rynku światowym kształtowały się w maju na poziomie 229 USD/100 kg, czyli blisko 176 euro/100 kg.
 
Wzrosty cen drobiu obserwowano również na świecie. W analizowanym miesiącu ceny mięsa drobiowego zwiększyły się bowiem o 10,7% w relacji rocznej oraz o 1,5% w stosunku do notowań sprzed miesiąca.
 
W przypadku wieprzowiny, średnia cena za 100 kg mięsa kształtowała się na poziomie 165 euro i była o 1,6% wyższa niż przed rokiem, ale jednocześnie o 3,2% niższa w relacji miesięcznej.
 
Z kolei na rynku światowym za wieprzowinę trzeba było zapłacić 193 euro/100 kg, co oznacza, że zwyżkowała o 7,5% niż przed rokiem oraz o 10,7% wobec kwietnia bieżącego roku. Różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wyniosła 11%.
 
W przypadku wołowiny średnie ceny tego mięsa wyniosły 378 euro/100 kg. Były one o 17% wyższe wobec średniej na rynku światowym, gdzie osiągnęły poziom około 323 euro/100 kg. W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii wzrosła o 0,9%, natomiast miesięcznym spadła o 2,5%.
 
Jak poinformowała FAMMU/FAPA, na rynku światowym średnio trzeba było zapłacić za mięso wołowe o 2,2% więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego oraz o 1,5% mniej w relacji miesięcznej.


Tagi:
źródło: