Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Wzrost produkcji mięsa wołowego w Czechach

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W II kwartale br. produkcja mięsa wołowego w Czechach wzrosła o 7,4% do blisko 18 tys. ton.

W II kwartale br. produkcja mięsa wołowego w Czechach wzrosła o 7,4% do blisko 18 tys. ton.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






W omawianym okresie zwyżkę produkcji odnotowano także w przypadku mięsa drobiowego o 0,5% do 39,1 tys. ton, spadła natomiast wytwórczość wieprzowiny o 0,7% do 57,5 tys. ton.
 

FAMMU/FAPA podaje, że pomimo wzrostu krajowej produkcji mięsa, Czechy pozostają w dużej mierze zależne od importu, który w większości pochodzi z krajów Wspólnoty. W okresie kwiecień - czerwiec 2016 r. Czesi sprowadzili 63,1 tys. ton mięsa wieprzowego, a zatem mniej o 0,5% niż przed rokiem. Z kolei przywóz tego gatunku mięsa realizowano w większości z Niemiec, Hiszpanii oraz z Polski. Ponadto import mięsa drobiowego zwiększył się o 3,9% do 29,1 tys. ton. Pochodził on w szczególności z Polski oraz Węgier.

Zwiększono także zakupy drobiu z Brazylii, jednakże dynamika tego wzrostu była niewielka. W II kwartale br. Czechy sprowadziły także 7,4 tys. ton mięsa wołowego, czyli więcej o 17% niż w podobnym okresie 2015 r. Wołowinę importowano głównie z Polski, Holandii oraz ze Słowacji. 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Spadek eksportu mięsa indyczego z Polski
  • Spadek eksportu mięsa indyczego z Polski

    Z szacunków Banku BGŻ BNP Paribas wynika, że kontyngent eksportu mięsa i podrobów drobiowych łącznie w 2017 r. wzrósł o 10%, jednak w przypadku mięsa indyczego, które jest częścią...
  • play IV Kongres Rolnictwa RP
  • IV Kongres Rolnictwa RP

    Podczas IV Kongresu Rolnictwa RP w głównej mierze skupiono się na Afrykańskim Pomorze Świń (ASF), gospodarce łowieckiej, zagrażających czynnikach i problemach z jakimi boryka się branża...
  • Ubój na użytek własny − będą nowe zasady
  • Ubój na użytek własny − będą nowe zasady

    W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają prace nad uproszczeniem zasad dotyczących uboju na użytek własny.
  • Unijny handel drobiem
  • Unijny handel drobiem

    Jak wynika z danych USDA Unia Europejska jest czwartym na świecie, po Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Chinach producentem mięsa drobiowego. Jak wynika z prognoz Komisji Europejskiej w 2018 r. unijna...
  • Jaki był 2017 r. na rynku wieprzowiny i co może przynieść nam 2018 r.?
  • Jaki był 2017 r. na rynku wieprzowiny i co może przynieść nam 2018 r.?

    W 2017 r. na rynku mięsa w Polsce w 2017 r. największe średnioroczne wzrosty cen odnotowano w przypadku trzody chlewnej. Jak wynika z danych MRiRW w 2017 r. przeciętna cena skupu trzody chlewnej...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl