Rzeźnie rolnicze – co należy wiedzieć

Już 18 lutego 2020 r. wejdzie w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi regulujące funkcjonowanie rzeźni rolniczych, zlokalizowanych w gospodarstwie rolnym.

Rzeźnie rolnicze – co należy wiedzieć
Mięso pochodzące z rzeźni rolniczych podlega specyficznemu oznakowaniu i może być przeznaczone wyłącznie na krajowy rynek wewnętrzny.
 
Rozporządzenie reguluje wyłącznie proces uboju oraz rozbioru mięsa. Nie dotyczy ono jego przetwarzania i produkcji wyrobów. Ta działalność ma się odbywać w innym miejscu w ramach na przykład rolniczego handlu detalicznego. Takie rozwiązanie budzi najwięcej zastrzeżeń. Konsumenci są raczej zainteresowani zakupem wyrobów a nie samego mięsa. Poza tym przetworzenie mięsa w wyroby daje oczekiwaną przez rolnika wartość dodaną. Pomimo tych zastrzeżeń rozporządzenie daje szansę wielu gospodarstwom rolnym, szczególnie tym mniejszym, na poprawę sytuacji dochodowej. Należy jednak pamiętać, że wykorzystanie tej szansy zależy od spełnienia przez rolnika szeregu różnych warunków.

Rozporządzenia nakłada jednak pewne wymogi, które będą wymagały nakładów inwestycyjnych. Sam proces uboju i rozbioru mięsa wymaga określonych umiejętności. Jeśli rolnik sam nie posiada takowych lub ich nie nabędzie to zatrudnienie osób z zewnątrz będzie generowało stosunkowo wysokie koszty, które mogą pochłonąć spodziewane, wyższe zyski. Na mięso pozyskiwane z własnej rzeźni trzeba będzie znaleźć nabywców, to oznacza kolejne nakłady czasu i środków finansowych.

Naszym zdaniem prowadzenie takiej działalności powinno odbywać się w ramach grupy kilku rolników i podzielenia się pracą oraz rozłożenia kosztów inwestycji. W grupie jeden rolnik może zająć się ubojem i rozbiorem, ktoś inny dystrybucją produktów a jeszcze inna osoba marketingiem i szukaniem nowych klientów. Warto będzie wdrożyć wspólne oznaczenie i markę produktu oraz prowadzić marketing przy użyciu portali społecznościowych. W wielu ośrodkach miejskich powstają specjalne miejsca, przeznaczone dla rolników, którzy sprzedają bezpośrednio swoje produkty. W Poznaniu są to na przykład „Zielony Targ”, który odbywa się co sobotę na placu Bernardyńskim czy „Ekobazar” na Podolanach. Działalność taką warto wesprzeć poprzez wdrożenie metod ekologicznych produkcji oraz pozyskaniu dopłat z nowego działania „Dobrostan”.

 
Roczne limity uboju w rzeźni rolniczej:
  • drobiu albo zajęczaków – 18 250 sztuk;
  • ptaków bezgrzebieniowych – 365 sztuk;
  • świń o wadze:
    • równej lub powyżej 15 kilogramów – 2190 sztuk,
    • poniżej 15 kilogramów – 3650 sztuk;
  • owiec albi kóz o wadze:
    • równej lub powyżej 15 kilogramów – 2190 sztuk,
    • poniżej 15 kilogramów – 3650 sztuk;
  • bydła albo koni:
    • w wieku równym lub powyżej 3 miesięcy – 365 sztuk,
    • w wieku poniżej 3 miesięcy – 730 sztuk;
  • kopytnych zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych – 1095 sztuk.
 


Tagi:
źródło: