| Autor: redakcja1

Brwinów z unijną pomocą zrewitalizuje park miejski i utworzy edukacyjny ogród botaniczny

Mieszkańcy Brwinowa w połowie 2021 r. będą mogli cieszyć się urokami parku miejskiego, który zostanie zrewitalizowany dzięki 2,1 miliona złotych unijnej dotacji, przyznanej przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Zagospodarowanie zielonego serca miasta, w tym utworzenie edukacyjnego ogrodu botanicznego, będzie kosztowało 5,7 miliona złotych.

Brwinów z unijną pomocą zrewitalizuje park miejski i utworzy edukacyjny ogród botaniczny
Umowę w sprawie dofinansowania poprawy jakości środowiska miejskiego 13 kwietnia 2018 r. w siedzibie Narodowego Funduszu zawarli: Wiceprezes Zarządu NFOŚiGW Dominik Bąk oraz reprezentujący beneficjenta Burmistrz Gminy Brwinów Arkadiusz Kosiński. Pieniądze, które pomogą stworzyć wymarzone miejsce odpoczynku i rekreacji dla mieszkańców Brwinowa będą pochodziły z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014-2020 (działanie 2.5) w ramach II osi priorytetowej Ochrona środowiska, w tym adaptacja do zmian klimatu, którą NFOŚiGW wdraża w porozumieniu z Ministerstwem Środowiska.
 
To kolejny etap ekologicznych działań w brwinowskim parku (województwo mazowieckie). Tym razem zagospodarowana zostanie istniejąca część parku oraz przylegający do niej teren, gdzie ma powstać edukacyjny ogród botaniczny. Łączna powierzchnia terenów zieleni objętych pracami liczy sobie ponad 4,5 hektara, a prawie pół hektara stanowić będzie dodatkowa przestrzeń biologicznie czynna uzyskana w wyniku realizacji projektów. Zakres przedsięwzięcia przewiduje między innymi prace dotyczące zieleni, wykonanie elementów małej architektury i oświetlenia oraz budowę alejek.
 
Zagospodarowanie terenu stworzy możliwie bogate, wielopiętrowe i wielogatunkowe założenie zieleni oparte na gatunkach rodzimych, tworzących dogodne i atrakcyjne warunki dla ptaków, owadów i drobnych ssaków. Zaplanowano ustawienie budek lęgowych i karmników dla ptaków. Nasadzenia drzew i krzewów wokół terenu inwestycji mają na celu stworzenie enklawy ciszy ze względu na sąsiedztwo ruchliwych ulic i torów kolejowych. Projektowane obsadzenie ekranów oddzielających teren kolejowy od parku pnączami pozwoli na uzyskanie efektu zielonej ściany i dodatkową barierę oddzielającą. Z kolei wykonana mała architektura – obejmująca ławki, altanę, kosze, plac zabaw – będzie stanowić dodatkową atrakcję dla istniejącej zieleni.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!