Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Pracowita pora roku

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jesień to czas intensywnego przygotowywania się leśnych zwierząt do zimy. Zbieranie zapasów...

Jesień to czas intensywnego przygotowywania się leśnych zwierząt do zimy. Zbieranie zapasów jedzenia, zmiany ubarwienia, metabolizmu i migracje to tylko część przemian i zachowań, które możemy obserwować o tej porze. Również dla leśników to ostatni moment, by wykonać jesienne prace związane ze zbieraniem nasion drzew leśnych.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






By przetrwać zimę myszy, nornice, wiewiórki, popielice, orzesznice, jeże i borsuki gromadzą leśne owoce runa i drzew. Zbierają również ściółkę, drobne gałązki, liście i mech, by wyścielić sobie gniazda w norach, w starych dziuplastych drzewach lub wśród gęstych krzewów.
 
Owoce stanowią doskonałe źródło białka, tłuszczu i cukrów. Dzięki temu zwierzęta te gromadzą w organizmie zapasy, zwiększając swoją masę. Wzrost tkanki tłuszczowej umożliwia im przetrwanie nadchodzącej zimy, którą niektóre z nich w całości przesypiają.

Podczas zimowego snu czynności życiowe zostają zminimalizowane. Serce bije wolnej, temperatura ciała się obniża, nagromadzone zapasy tłuszczu są wolno, stopniowo i równomiernie wykorzystywane. W ten sposób do przebudzenia zwierzęta wytracają całą zebraną masę.

Jesienią wzrasta również gęstość ich sierści oraz zmienia się jej barwa na mniej kontrastową. W ten sposób chronią się nie tylko przed zimnem, ale i dzięki jaśniejszemu ubarwieniu upodobniającego je do otoczenia - przed drapieżnikami.

 
Zwierzęta zbierając i przenosząc nasiona rozprzestrzeniają również gatunki drzew i krzewów w leśnym ekosystemie. Część owoców jest chowana lub zakopywana, np. przez sójki i wiewiórki, które przenoszą żołędzie. Dzięki ich zwodniczej pamięci, z takich zakopanych i zapomnianych nasionek może wykiełkować nowe pokolenie lasu. Mówimy wówczas o odnowieniu naturalnym, choć w tym wypadku nieco z pomocą leśnych sprzymierzeńców.
 
Orzechy to najczęściej spotykany typ owoców u drzew leśnych. Należą do nich owoce dębu, buka, lipy, grabu i leszczyny. Niektóre owoce (bzu, porzeczki, kaliny, derenia, czeremchy czy kruszyny) są natychmiast zjadane, ale trawiona jest tylko owocnia okrywająca nasiono leśne. Samo zaś nasiono jest wydalane i zdolne do kiełkowania. Niektóre enzymy trawienne wręcz przyspieszają i zapoczątkowują procesy wzrostu nasion. W ten sposób część gatunków może być przenoszona na znaczne odległości, wzbogacając lokalne ekosystemy leśne. W tym specyficznym sposobie odnowienia naturalnego lasu ogromną rolę odgrywają ptaki. 

Dojrzewające jesienią czerwone owoce jarzębu, zwane potocznie jarzębiną, stanowią przysmak zarówno zostających na zimę kosów, jak i przylatujących jemiołuszek, gili czy kwiczołów.

Czytaj więcej na następnej stronie...


1 2 3

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl