| Autor: redakcja4

Wprowadzenie zeszytu branżowego Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP „Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej”

Polska zajmuje wysokie miejsce w produkcji młodego drobiu rzeźnego. Znajdujemy się w czwórce obok takich państw jak Francja, Holandia czy Niemcy.

Wprowadzenie zeszytu branżowego Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP „Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej”

Polska zajmuje wysokie miejsce w produkcji młodego drobiu rzeźnego. Znajdujemy się w czwórce obok takich państw jak Francja, Holandia czy Niemcy.

Celem zapewnienia wysokiej jakości mięsa drobiowego oraz zwiększenia jego  konkurencyjności na europejskim rynku, powstał  w ramach Systemu QAFP zeszyt branżowy „Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej, polskiej gęsi owsianej”.

Zeszyt dt. wymagań w zakresie  mięsa drobiowego został opracowany przy współpracy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Krajowej Rady Drobiarstwa oraz specjalistów z branży drobiarskiej. Decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 stycznia 2011 roku zeszyt został włączony do Systemu QAFP i uznany za krajowy system jakości żywności.

Wytyczne systemu  obejmują etapy produkcji począwszy od hodowli, żywienia zwierząt i warunków ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, przetwórstwo, transport, konfekcjonowanie i pakowanie, skończywszy na magazynowaniu i sprzedaży.

W ramach promocji wysokiej jakości mięsa drobiowego we wrześniu rozpoczyna się część medialna kampanii „Nowa jakość w drobiarstwie”, obecnie trwają szkolenia skierowane do pracowników i kontrahentów zakładów drobiarskich.

 
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!