IJHARS skontrolowała jakość przetworów mlecznych i mięsnych oraz świeżych warzyw i owoców

W II kwartale 2014 r. Inspekcja JHARS przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych i mięsnych oraz świeżych warzyw i owoców. Inspekcja sprawdziła również oznakowanie pieczywa, wyrobów cukierniczych, przekąsek oraz wyrobów garmażeryjnych.

IJHARS skontrolowała jakość przetworów mlecznych i mięsnych oraz świeżych warzyw i owoców
Kontrolą objęto w zakresie:
 
1. cech organoleptycznych – 638 partii produktów, w tym:
  • 321 partii przetworów mięsnych,
  • 317 partii przetworów mlecznych,
2. parametrów fizykochemicznych – 645 partii produktów, w tym:
  • 325 partii przetworów mlecznych,
  • 320 partii przetworów mięsnych,
3. znakowania – 2460 partii produktów, w tym:
  • 949 partii świeżych owoców i warzyw,
  • 418 partii pieczywa,
  • 343 partie przetworów mlecznych,
  • 336 partii przetworów mięsnych,
  • 164 partie wyrobów cukierniczych,
  • 150 partii wyrobów garmażeryjnych,
  • 100 partii przekąsek.
4. cech mikrobiologicznych – 80 partii przetworów mlecznych.
 
Ponadto w toku kontroli świeżych owoców i warzyw sprawdzono również ich jakość handlową w zakresie pozostałych wymagań określonych w normach (tj. wymagań minimalnych, wymagań dotyczących dojrzałości, klasyfikacji, wielkości i prezentacji) oraz dokumentację towarzyszącą.

Wyniki kontroli

Jakość handlowa poszczególnych grup artykułów rolno-spożywczych kształtuje się następująco:
 
1. W odniesieniu do cech organoleptycznych odnotowano wzrost udziału zakwestionowanych partii, tj. o 4,0 p.p. w przypadku przetworów mlecznych (w porównaniu do wyników kontroli z IV kw. 2013 roku) oraz o 0,6 p.p. w przypadku przetworów mięsnych (w porównaniu do wyników kontroli z I kw. 2014 roku).
 
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły:
  • wyglądu, konsystencji, barwy, smaku i zapachu – w przypadku przetworów mlecznych;
  • smaku i zapachu oraz określenia stopnia rozdrobnienia wsadu mięsno-tłuszczowego – w przypadku przetworów mięsnych.
2. Stwierdzono natomiast mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych, tj. o 10,1 p.p. w przypadku przetworów mlecznych (w porównaniu do wyników kontroli z IV kw. 2013 roku) oraz o 9,5 p.p. w przypadku przetworów mięsnych (w porównaniu do wyników kontroli z I kw. 2014 roku).
 
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
  • zaniżonej i zawyżonej zawartości tłuszczu, zawyżonej zawartości wody – w przypadku przetworów mlecznych;
  • obecności niedeklarowanych składników (np. surowców pochodzenia zwierzęcego, karagenu, azotanów i azotynów), zaniżonej zawartości białka – w przypadku przetworów mięsnych.
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: