| Autor: redakcja1

Spowolnił amerykański eksport pszenicy i soi

Cotygodniowe kontrole amerykańskiego eksportu pokazały silny wzrost załadunków kukurydzy, ale mniejsze wysyłki soi i pszenicy.

Spowolnił amerykański eksport pszenicy i soi
W swojej comiesięcznej prognozie Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) skorygował w dół oczekiwany eksport pszenicy i soi w tym sezonie. Jednocześnie USDA mocno zwiększył oczekiwane wysyłki kukurydzy, w przypadku której tempo eksportu najmocniej odstawało od tema z sezonu 2016/17.
Poniedziałkowe (tygodniowe) dane pokazały wzrost załadunków kukurydzy do 1,3 mln ton, w porównaniu do 0,938 mln ton tydzień wcześniej. Nadal jest to poniżej 1,46 mln ton rok temu. Od  początku sezonu 2017/18 wyeksportowano 17,95 mln ton tego zboża (25,91 mln ton rok temu), a do końca sezonu powinno to być 52,07 mln ton (58,2 mln ton sezon wcześniej).
Tygodniowe załadunki soi były na poziomie 761,96 tys. ton (nieco więcej niż rok temu), w porównaniu do 962,1 tys. ton tydzień wcześniej. Amerykanie wyeksportowali od początku sezonu 37,78 mln ton soi (43,43 mln ton rok wcześniej). Według USDA eksport soi powinien zamknąć się wynikiem 57,15 mln ton, w porównaniu do 59,2 mln ton w sezonie 2016/17.
W przypadku pszenicy tygodniowe dane pokazały spadek załadunków eksportowych do tylko 280,2 tys. ton (424,2 tys. ton tydzień wcześniej). Daje to wynik 17,83 mln ton wyeksportowanej pszenicy od początku sezonu (-6% rok do roku), przy planach USDA na cały sezon na poziomie 25,86 mln ton.


Tagi:
źródło: