| Autor: redakcja1

Rośnie popularność roślin strączkowych. Dopłaty, odmiany, uprawa roślin strączkowych

Uprawa roślin strączkowych była dotychczas stosunkowo mało popularna. W ciągu ostatnich 25 lat nastąpiły jednak pozytywne zmiany i sukcesywny wzrost ich uprawy.

Rośnie popularność roślin strączkowych. Dopłaty, odmiany, uprawa roślin strączkowych
W ostatnich latach nastąpiło ożywienie z zakresu prac hodowlanych, czego efektem są zarówno nowe odmiany wpisane do krajowego rejestru, jak i szybki wzrost liczby badanych odmian przed wpisaniem do KR. Obserwuje się zwłaszcza duży dopływ nowych odmian łubinu wąskolistnego o wyraźnie poprawionej wartości gospodarczej. Bardzo wzrosła także liczba odmian soi, której hodowla i uprawa do tej pory nigdy nie miała większego znaczenia gospodarczego. Obecnie jednak zainteresowanie uprawą tego gatunku dynamicznie rośnie. Efektem prac hodowlanych są nowe odmiany roślin bobowatych, które szybko zyskują uznanie producentów. Prace badawcze nad nimi dają szansę wzrostu powierzchni ich uprawy, a kwalifikacja materiału nasiennego w ostatnich latach wyraźnie wzrasta. Nowo rejestrowane odmiany cechują się znaczną poprawą cech gospodarczych, zwłaszcza potencjału plonowania i cech jakościowych nasion, a także zdrowotności. Postęp hodowlany i spełnienie ważnych dla tych roślin wymagań glebowych jest istotnym czynnikiem zwiększającym jakość, a także wysokość plonu.

Aktualnie w krajowym rejestrze znajduje się:
  • Groch siewny – 25 odmian, w tym w krajowym rejestrze w 2017r. wpisano 4 nowe odmiany: Astronaute, Olimp, Sopot i Tytus. Aktualnie gatunek groch siewny obejmuje odmiany hodowlane przeznaczone na nasiona ogólnoużytkowe, konsumpcyjne (skrót O) oraz nasiona paszowe (dawna peluszka, skrót P). Cechą charakterystyczną odmian ogólnoużytkowych, jadalnych (konsumpcyjnych) grochu jest biała barwa kwiatów. Wśród odmian pastewnych występują grochy kolorowo kwitnące (skrót KK) i biało kwitnące (skrót KB). Ze względu na budowę liści dzieli się odmiany grochu na wąsolistne (skrót SL) oraz o tradycyjnej blaszce liściowej – parzystopierzaste (skrót LPP).
  • Bobik – 12 odmian, w tym dwie nowe odmiany w KR 2017r.; Fanfare i Julia. Bobik jest gatunkiem typowo paszowym, a jego nasiona mogą charakteryzować się wyższą lub niższą (korzystniejszą) zwartością tanin (substancji garbnikowych – nadających gorzki posmak paszy). Odmiany o obniżonej zawartości tanin oznaczane są skrótem NT. W oznaczeniach odmian hodowlanych bobiku stosuje się jeszcze 2 skróty: NK i SK. Skrót NK oznacza, że odmiana bobiku (lub innych gatunków strączkowych) jest w typie niesamokończącym wegetację (tradycyjnym), czyli ma nieograniczony genetycznie wzrost i przy wilgotnej oraz ciepłej pogodzie dłużej i mniej równomiernie dojrzewa. Skrót SK - odmiana jest w typie samokończącym wegetację, czyli ma ograniczony genetycznie wzrost przez blokujący dalszy rozwój szczytowy kwiatostan, co przyspiesza i wyrównuje dojrzewanie roślin na polu.
  • Łubin wąskolistny – 27 odmian - w tym trzy nowe w KR 2017r.; Neron, Roland, Samba. Odmiany tzw. słodkie, o niskiej zawartości alkaloidów, są polecane do uprawy na nasiona paszowe. Odmiany tzw. gorzkie, o wysokiej zawartości alkaloidów, powinny być przeznaczane przede wszystkim na zielony nawóz do przyorania.
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: