| Autor: redakcja1

Rośnie popularność roślin strączkowych. Dopłaty, odmiany, uprawa roślin strączkowych

Uprawa roślin strączkowych była dotychczas stosunkowo mało popularna. W ciągu ostatnich 25 lat nastąpiły jednak pozytywne zmiany i sukcesywny wzrost ich uprawy.

Rośnie popularność roślin strączkowych. Dopłaty, odmiany, uprawa roślin strączkowych
  • Łubin żółty – 9 odmian - jedna nowa odmiana Puma. Najlepiej nadaje się na gleby lekkie. Wszystkie aktualnie zarejestrowane odmiany są niskoalkaloidowe, czyli „słodkie”, w związku z tym nadają się do mieszanek paszowych, jako źródło białka.
  • Łubin biały – obecnie zarejestrowane tylko 2 odmiany: Boros SK i Butan NK. Obecnie spada zainteresowanie uprawą łubinu białego na rzecz łubinu wąskolistnego i żółtego.
  • Soja – 12 odmian - sześć nowych odmian wpisano do krajowego rejestru na 2017r. tj. odm.  Erica, GL Melanie, Maja, Paradis, Petrina i Sculptor. Powierzchnia uprawy soi w Polsce w do niedawna wynosiła około 200-300 ha. Istotny wzrost areału nastąpił dopiero w 2012 r., kiedy soją obsiano ponad 2000 ha. O wzroście zainteresowania uprawą świadczy też znaczne zwiększenie liczby i powierzchni kwalifikowanych plantacji nasiennych. Odmiany polskie są odmianami wczesnymi o najniższych wymaganiach cieplnych za okres wegetacji, osiągających dojrzałość po około 120 dniach od siewu do zbioru (pierwsza dekada września), plonując niżej w stosunku do odmian o długim okresie wegetacji. Duże wymagania cieplne odmian zagranicznych przemawiają za uprawą tych odmian w rejonach o korzystniejszych warunkach termicznych sezonu wegetacyjnego. Najbardziej odpowiednie rejony uprawy soi istnieją w południowo-wschodniej części kraju, na terenach północno-wschodniej części woj. dolnośląskiego, północnym rejonie opolskiego oraz środkowo-południowej części woj. lubuskiego. Soja, szczególnie odmiany wczesne, może być uprawiana w innych rejonach kraju, z wyjątkiem terenów północnych i podgórskich
  • Wyka siewna (jara) - zarejestrowane jest 5 odmian, w tym odmiana Ina SK CY o podwyższonej zawartości związków cyjanogennych oraz odmiany Hanka NK, Jaga NK, Kwarta NK oraz w 2016r. odmiana Greta SK. Niestety zainteresowanie rolników uprawą wyki jest stosunkowo niewielkie ze względu na niskie plony nasion.
Oprócz odmian zarejestrowanych, w obrocie nasiennym i w uprawie są również odmiany zarejestrowane we Wspólnotowym Katalogu Odmian (CCA).
 
Zdaniem ekspertów z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, rośliny strączkowe mają najwyższą zawartość białka ze wszystkich roślin uprawnych, która waha się od 20% w grochu do 45% w przypadku łubinu żółtego. Ze względu na swój skład aminokwasowy doskonale nadają się więc do mieszanek paszowych dla świń i drobiu. Z uwagi na stały wzrost cen pasz oraz chęć zastępowania pasz opartych na zmodyfikowanej genetycznie importowanej śrucie sojowej wzrasta znaczenie i możliwość zwiększenia uprawy krajowych roślin bobowatych.  Rośliny strączkowe są w zasadzie najtańszym źródłem białka w żywieniu zwierząt wysokowydajnych. Przy zachowaniu zasad prawidłowego zbilansowania dawki można znacząco obniżyć koszty ich żywienia. Zmiana podejścia do ich wykorzystania i metod uprawy stanowi interesującą alternatywę dla producentów roślin i zwierząt.


Tagi:
źródło: