| Autor: redakcja1

Czy uprawy wysokobiałkowe zostaną włączone do EFA?

Na spotkaniu Rady ds. Rolnictwa, które odbyło się dnia 25 lutego 2013 r. ministrowie z krajów członkowskich omawiali zróżnicowane kwestie.

Czy uprawy wysokobiałkowe zostaną włączone do EFA?
Jak podaje FAMMU/FAPA, delegacja austriacka zaproponowała nową Europejską Strategię dot. Roślin Wysokobiałkowych oraz możliwe włączenie uprawy tych roślin do obszaru zorientowanego ekologicznie – EFA (Ecological Focus Area) w kontekście polityki zazieleniania, która powinna być wprowadzona od 2014 roku. Szacuje się, że powierzchnia EFA powinna obejmować 5-7% gospodarstwa rolnego.
 
Aktualnie Unia Europejska jest tylko w jednej trzeciej samowystarczalna w produkcji pasz wysokobiałkowych, a większość ich wolumenu pochodzi z państw Meroscur z Ameryki Południowej. Rośliny strączkowe pełnią ważną rolę w procesie polepszania jakości gleby poprzez wiązanie azotu. Propozycję poparło 12 innych państw.
 
Niemniej jednak, temat zazieleniania zostanie ponownie poruszony na ministerialnym spotkaniu w dniach 18-19 marca br.
 
Komisarz ds. Rolnictwa, Dacian Ciolos jest gotowy wziąć pod uwagę możliwość zakwalifikowania upraw roślin wysokobiałkowych jako grunty użytkowane ekologicznie, jakkolwiek przypomniał ministrom, że wsparcie dla strączkowych może narazić Unię na opór ze strony WTO.


Tagi:
źródło: