| Autor: redakcja1

Włochy - Większy import kosztem eksportu warzyw i owoców

W okresie od stycznia do marca tego roku eksport włoskich owoców i warzyw zmniejszył się. Jeśli chodzi o jego wielkość to spadek wynosi 2 procent, a patrząc pod kątem jego wartości jest on mniejszy o blisko 8 procent.

Włochy - Większy import kosztem eksportu warzyw i owoców


W pierwszym kwartale bieżącego roku poza granice Włoch zostało wysłane 1,068 mln ton świeżych owoców oraz warzyw w stosunku do 1,092 mln ton w tym samym czasie rok wcześniej. Z kolei za cały wolumen eksportowy otrzymano 1,08 mld euro.


Na łączny kontyngent weszły świeże owoce w ilości 534 tysiące ton oraz warzywa osiągające poziom 350 tysięcy ton.


Jeżeli rozchodzi się o import omawianych produktów to sprowadzono ich blisko 864 tysiące ton, gdzie rok wcześniej było ich 839 tysięcy ton o wartości prawie 760 mln euro. Wobec roku wcześniejszego daje to zwyżkę rzędu 20 procent. Także tu większą część stanowiły owoce suszone oraz tropikalne w ilości 309 tysięcy ton. Natomiast świeżych warzyw było 292 tysiące ton.




Tagi:
źródło: