Kategorie
Zobacz również tu
-
Indeks cen produktów mięsnych FAO
2025-06-17
Poznaj produkty
-
Turbocar AKTYWNY - G4 90 G 440 IDROFOGLIA
2020-10-08 -
Przyczepa rolnicza ZASŁAW wersja D-55A
2014-12-29 -
Garmaż pierogowy
2011-04-28 -
Wały dogniatające STAR
2020-02-20 -
Marchew
2011-12-14
Ceny mięsa na krajowym rynku
W dniach 2-8 stycznia bieżącego roku podrożała wołowina i drób, a wieprzowina potaniała.
W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 7,67 złotego za kilogram, a więc o 4,3 procenta mniej niż tydzień wcześniej. W porównaniu z minionym miesiącem to spadek o 3 procent, ale to wzrost o 30 procent wobec zeszłego roku.
W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 14,06 złotego, czyli o 1,9 procenta więcej w przypadku relacji tygodniowej oraz o 3 procent w miesięcznej. W stosunku do ubiegłego roku jest to 18 procentowa zwyżka.
Jednakże w omawianym okresie podrożały tuszki kurcząt patroszonych o 0,3 procenta wobec wcześniejszego tygodnia i kosztowały 5,35 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym jest to więcej o 1 procent, a w rocznym wzrost wynosi 11 procent.
Także i tuszki indyków były w tym czasie o 0,9 procent droższe, a zatem oscylowały w granicy 9,21 złotego za kilogram. Daje to 3 procentowy spadek w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca, chociaż w rocznym zestawieniu to wzrost o 26 procent.
