Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 2-8 stycznia bieżącego roku podrożała wołowina i drób, a wieprzowina potaniała.

Ceny mięsa na krajowym rynku

W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 7,67 złotego za kilogram, a więc o 4,3 procenta mniej niż tydzień wcześniej. W porównaniu z minionym miesiącem to spadek o 3 procent, ale to wzrost o 30 procent wobec zeszłego roku.

W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 14,06 złotego, czyli o 1,9 procenta więcej w przypadku relacji tygodniowej oraz o 3 procent w miesięcznej. W stosunku do ubiegłego roku jest to 18 procentowa zwyżka.

Jednakże w omawianym okresie podrożały tuszki kurcząt patroszonych o 0,3 procenta wobec wcześniejszego tygodnia i kosztowały 5,35 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym jest to więcej o 1 procent, a w rocznym wzrost wynosi 11 procent.

Także i tuszki indyków były w tym czasie o 0,9 procent droższe, a zatem oscylowały w granicy 9,21 złotego za kilogram. Daje to 3 procentowy spadek w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca, chociaż w rocznym zestawieniu to wzrost o 26 procent.



Tagi:
źródło: