Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 30 stycznia- 5 lutego bieżącego roku podrożała wieprzowina i drób.

Ceny mięsa na krajowym rynku
W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 7,24 złotego za kilogram, a więc o 2,2 procenta więcej niż tydzień wcześniej, ale o 6 procent mniej niż w poprzednim miesiącu. W rocznym rozliczeniu to 34 procentowa zwyżka.
 
W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 13,80 złotego, czyli o 0,7 procenta mniej w przypadku relacji tygodniowej, ale o 1 procent więcej w odniesieniu do miesiąca poprzedzającego. W stosunku do ubiegłego roku jest to 19 procentowa zwyżka.
 
W omawianym okresie podrożały tuszki kurcząt patroszonych o 7,3 procenta wobec wcześniejszego tygodnia i kosztowały 5,75 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym jest to więcej o 8 procent, a w rocznym – 9 procent.
 
Także i tuszki indyków były w tym czasie o 1,2 procenta droższe, a zatem oscylowały w granicy 9,07 złotego za kilogram. Daje to 2 procentowy spadek w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca, ale to o 25 procent więcej niż w zeszłym roku.


Tagi:
źródło: