Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 20-26 sierpnia bieżącego roku mięso drobiowe potaniało.

Ceny mięsa na krajowym rynku
W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 8,08 złotego za kilogram, a więc o 1,5 procenta więcej niż tydzień wcześniej. To również 6 procentowy wzrost wobec tygodnia poprzedzającego oraz 19 procentowa podwyżka w odniesieniu do zeszłego roku.

W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 13,73 złotego, czyli więcej o 1,3 procenta wobec tygodnia poprzedzającego. W porównaniu z zeszłym miesiącem to stawka wyższa o 3 procent. Wobec ubiegłego roku jest to 9 procentowa zwyżka.

Jednakże w tym okresie tuszki kurcząt patroszonych kosztowały 5,89 złotego za kilogram, czyli były o 0,50 złotego na kilogramie tańsze wobec tygodnia wcześniejszego. W zestawieniu miesięcznym jest to mniej o 6 procent, a w rocznym - to 2 procentowy spadek.

Natomiast tuszki indyków oscylowały w granicy 8,31 złotego za kilogram, a to wobec wcześniejszego tygodnia mniej o 0,5 procenta. W miesięcznej relacji to spadek o 5 procent, a w rocznym zestawieniu to obniżka o 6 procent.


Tagi:
źródło: