Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 27 sierpnia – 2 września bieżącego roku mięso podrożało.

Ceny mięsa na krajowym rynku
W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 8,29 złotego za kilogram, a więc o 2,6 procenta więcej niż tydzień wcześniej. To również 6 procentowy wzrost wobec tygodnia poprzedzającego oraz 21 procentowa podwyżka w odniesieniu do zeszłego roku.

W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 14,00 złotego, czyli więcej o 0,27 złotego na kilogramie wobec tygodnia poprzedzającego. W porównaniu z zeszłym miesiącem to stawka wyższa o 4 procent. Wobec ubiegłego roku jest to 10 procentowa zwyżka.

Jednakże w tym okresie tuszki kurcząt patroszonych kosztowały 6,07 złotego za kilogram, czyli były o 3,1 procenta droższe wobec tygodnia wcześniejszego. W zestawieniu miesięcznym jest to więcej o 3 procent, a w rocznym - to 4 procentowa zwyżka.

Natomiast tuszki indyków oscylowały w granicy 8,52 złotego za kilogram, a to wobec wcześniejszego tygodnia wzrost o 2,6 procenta. W miesięcznej relacji to spadek o 1 procent, a w rocznym zestawieniu to obniżka o 3 procent.
 


Tagi:
źródło: