Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 10-16 września bieżącego roku potaniało mięso.

Ceny mięsa na krajowym rynku
W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 8,26 złotego za kilogram, a więc to o 0,04 złotego na kilogramie mniej niż tydzień wcześniej. To również 4 procentowy wzrost wobec miesiąca poprzedzającego oraz 16 procentowa podwyżka w odniesieniu do zeszłego roku.

W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 14,01 złotego, czyli mniej o 0,5 procenta wobec tygodnia poprzedzającego. W porównaniu z zeszłym miesiącem to stawka wyższa o 3 procent. Wobec ubiegłego roku jest to 9 procentowa zwyżka.

Jednakże w tym okresie tuszki kurcząt patroszonych kosztowały 5,98 złotego za kilogram, czyli były o 0,5 procenta tańsze wobec tygodnia wcześniejszego. W zestawieniu miesięcznym jest to spadek o 6 procent, a w rocznym - to 5 procentowa zniżka.

Natomiast tuszki indyków oscylowały w granicy 8,36 złotego za kilogram, a to wobec wcześniejszego tygodnia stawka niższa o 1,8 procenta. W miesięcznej relacji to mniej więcej tyle samo, a w rocznym zestawieniu to obniżka o 8 procent.


Tagi:
źródło: