Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 5-12 lutego bieżącego roku podrożała wołowina, a drób potaniał.

Ceny mięsa na krajowym rynku
W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 7,32 złotego za kilogram, a więc o 1 procent więcej niż tydzień wcześniej. To mniej więcej tyle samo jak w styczniu, ale o 26 procent więcej niż w roku poprzednim.
 
W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 13,94 złotego, czyli o 1 procent więcej w przypadku relacji tygodniowej, chociaż w miesięcznej to 1 procentowy spadek. W stosunku do ubiegłego roku jest to 21 procentowa zwyżka.
 
W omawianym okresie podrożały tuszki kurcząt patroszonych o 4 procent wobec wcześniejszego tygodnia i kosztowały 5,98 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym jest to więcej o 14 procent, a w rocznym o 15 procent.
 
Także i tuszki indyków były w tym czasie o 2,3 procenta tańsze, a zatem oscylowały w granicy 8,86 złotego za kilogram. Daje to 6 procentowy spadek w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca, ale o 18 procent więcej niż w zeszłym roku.
 


Tagi:
źródło: