Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 15-21 października bieżącego roku tuszki indyków podrożały.

Ceny mięsa na krajowym rynku
W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 8,39 złotego za kilogram, a więc to o 0,03 złotego na kilogramie mniej niż tydzień wcześniej. To wobec miesiąca poprzedzającego więcej to 2 procent oraz to 16 procentowa podwyżka w odniesieniu do zeszłego roku.

W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 13,60 złotego, czyli mniej o 0,5 procenta wobec tygodnia poprzedzającego. W porównaniu z zeszłym miesiącem to stawka niższa o 2 procent. Wobec ubiegłego roku jest to 2 procentowa zwyżka.

Jednakże w tym okresie tuszki kurcząt patroszonych kosztowały 5,54 złotego za kilogram, czyli były o 2,2 procenta tańsze wobec tygodnia wcześniejszego. W zestawieniu miesięcznym jest to spadek o 6 procent, a w rocznym - to 4 procentowa zniżka.

Natomiast tuszki indyków oscylowały w granicy 8,38 złotego za kilogram, a to wobec wcześniejszego tygodnia stawka wyższa o 0,03 złotego na kilogramie. W miesięcznej relacji to więcej o 1 procent, a w rocznym zestawieniu to obniżka o 6 procent.


Tagi:
źródło: