Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 13-19 lutego bieżącego roku podrożała wołowina, wieprzowina i tuszki indyków.

Ceny mięsa na krajowym rynku
W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 7,36 złotego za kilogram, a więc o 0,6 procenta więcej niż tydzień wcześniej. W porównaniu z minionym miesiącem to wzrost o 5 procent i o 24 procent wobec zeszłego roku.

W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 13,98 złotego, czyli o 0,3 procenta więcej w przypadku relacji tygodniowej oraz mniej więcej tyle samo co w miesiącu wcześniejszym. W stosunku do ubiegłego roku jest to 22 procentowa zwyżka.

Jednakże w omawianym okresie podrożały tuszki kurcząt patroszonych o 0,4 procenta wobec wcześniejszego tygodnia i kosztowały 5,96 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym jest to więcej o 19 procent, a w rocznym wzrost wynosi 11 procent.

Także i tuszki indyków były w tym czasie o 0,04 złotego na kilogramie więcej, a zatem oscylowały w granicy 8,90 złotego za kilogram. Daje to 1 procentowy spadek w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca, chociaż w rocznym zestawieniu to wzrost o 24 procent.
 


Tagi:
źródło: