Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 27 lutego – 4 marca bieżącego roku podrożała wołowina.

Ceny mięsa na krajowym rynku
W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 7,23 złotego za kilogram, a więc o 0,7 procenta mniej niż tydzień wcześniej oraz o 0,2 procent mniej niż w poprzednim miesiącu. W rocznym rozliczeniu to 21 procentowa zwyżka.
 
W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 14,04 złotego, czyli o 0,8 procenta więcej w przypadku relacji tygodniowej i o 1,7 procent więcej w odniesieniu do miesiąca poprzedzającego. W stosunku do ubiegłego roku jest to 18 procentowa zwyżka.
 
W omawianym okresie potaniały tuszki kurcząt patroszonych z 5,72 złotego za kilogram do 5,68 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym jest to mniej o 1,3 procenta, a w rocznym – 7 procent.
 
Także i tuszki indyków były w tym czasie o 2,3 procenta tańsze, a zatem oscylowały w granicy 8,67 złotego za kilogram. Daje to 4,4 procentowy spadek w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca, ale to o 14 procent więcej niż w zeszłym roku.
 


Tagi:
źródło: