Ceny mięsa na krajowym rynku

W dniach 5-11 marca bieżącego roku podrożała wołowina i drób, a wieprzowina potaniała.

Ceny mięsa na krajowym rynku
W tym czasie za półtusze wieprzowe można było otrzymać 7,17 złotego za kilogram, a więc o 0,8 procenta mniej niż tydzień wcześniej. W porównaniu z minionym miesiącem to spadek o 2 procent, ale to wzrost o 18 procent wobec zeszłego roku.

W analizowanym przedziale czasowym, kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio za 13,66 złotego, czyli o 2,7 procenta mniej w przypadku relacji tygodniowej oraz o 2 procent w miesięcznej. W stosunku do ubiegłego roku jest to 12 procentowa zwyżka.

Jednakże w omawianym okresie podrożały tuszki kurcząt patroszonych o 4,5 procenta wobec wcześniejszego tygodnia i kosztowały 5,93 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym jest to więcej o 1 procent, a w rocznym spadek wynosi 3 procent.

Także i tuszki indyków oscylowały w granicy 8,71 złotego za kilogram w odniesieniu do poprzednich 8,67 złotego za kilogram. Daje to 2 procentowy spadek w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca, chociaż w rocznym zestawieniu to wzrost o 12 procent.
 


Tagi:
źródło: