| Autor: redakcja1

Ceny żywca krajowego

W dniach 15-21 października bieżącego roku podrożały indyki i żywiec wołowy.

Ceny żywca krajowego
W tym czasie za kilogram żywca trzody chlewnej można było otrzymać o 0,8 procenta mniej niż tydzień wcześniej, czyli 6,00 złotego. W miesięcznej relacji jest to 1 procentowy wzrost, a w rocznej to zwyżka o 19 procent.

Z kolei żywiec wołowy w omawianym okresie zbywano średnio za 6,43 złotego za kilogram, a zatem więcej o 0,4 procenta wobec ubiegłego tygodnia. W zestawieniu miesięcznym to 1 procentowa zniżka. Natomiast wobec poprzedniego roku jest to więcej o 7 procent.

Cena kurcząt brojlerów aktualnie wynosi 3,87 złotego za kilogram, czyli jest ona o 1,4 procenta mniejsza od tej z tygodnia poprzedzającego. Jest to również mniej o 3 procent niż w miesiącu ubiegłym, a w odniesieniu do poprzedniego roku to wzrost o 1 procent.

 
Natomiast w analizowanym przedziale czasowym indyki kosztują o 1,1 procenta więcej niż w poprzednim notowaniu, czyli 5,42 złotego za kilogram. Niemniej jednak to zwyżka o 3 procent w ciągu miesiąca. To również 6 procentowa obniżka wobec zeszłego roku.
 
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!