Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (13-19.01.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach o 13 do 19 stycznia 2014 roku w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (13-19.01.2014)
W dniach 13–19.01.2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) w Polsce za żywiec wieprzowy w skupie otrzymywano przeciętnie 4,95 zł/kg w stosunku do 4,96 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to taniej o 4% niż miesiąc wcześniej i o 2% niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny skupu żywca wołowego w trzecim tygodniu stycznia 2014 roku ukształtowały się średnio na poziomie 5,95 zł/kg, a zatem to o 1,5% wyżej od notowanego w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena żywca wołowego była o 3% większa niż przed miesiącem, ale o 7% mniejsza niż rok wcześniej.

Przeczytaj inne informacje o cenach żywca w Polsce
 
W analizowanym tygodniu kurczęta brojlery sprzedawano po 3,49 zł/kg, a zatem o 2% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Cena kurcząt była również o 6% mniejsza niż rok wcześniej.
 
Za indyki w skupie płacono 5,62 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej, ale o 2,5% więcej niż w porównywalnym okresie 2013 r.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 13–19.01.2014 r. przeciętna cena zbytu półtusz wieprzowych ukształtowała się w granicach 7,23 zł/kg, a zatem była o 1% niższa niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była mniejsza o 6% niż przed miesiącem i o 2% niż rok wcześniej.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne sprzedawały średnio po 12,42 zł/kg, tj. o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. Równocześnie ćwierci te kosztowały o 2% więcej niż przed miesiącem, ale o 9% mniej niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku.
 
Kurczęta patroszone w trzecim tygodniu stycznia 2014 r. zbywano przeciętnie po 5,14 zł/kg, a zatem taniej o 8,5% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż miesiąc wcześniej. Tuszki kurcząt kosztowały mniej o 4% niż przed rokiem.
 
Średnia cena zbytu tuszek indyków uplasowała się na poziomie 8,84 zł/kg, czyli o 4% większym niż tydzień wcześniej, ale o 7% mniejszym niż przed miesiącem. Jednocześnie tuszki indycze zbywano o 5% drożej niż w porównywalnym okresie 2013 r.
 
Polski handel zagraniczny drobiem
 
Jak wynika z danych ARR zebranych na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów, w okresie 11 miesięcy 2013 r. eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych w ekwiwalencie mięsa z Polski osiągnął nienotowany dotąd poziom 643 tys. ton i był o 9% wyższy niż w tym samym czasie 2012 r.
 
W wysyłce asortymentu drobiowego zdecydowanie przeważało mięso stanowiące 91% ogółu eksportu wyrażonego w ekwiwalencie mięsa. Do państw UE w miesiącach styczeń–listopad 2013 r. wywieziono 424 tys. ton mięsa drobiowego w odniesieniu do 406 tys. ton w tym samym okresie 2012 r., ale udział państw UE w polskim eksporcie tego mięsa zmniejszył się z 83% przed rokiem do 81%.
 
Głównymi importerami mięsa drobiowego z naszego kraju były Niemcy, gdzie trafiło 95 tys. ton tego mięsa, Czechy - 49 tys. ton, Wielka Brytania - 46 tys. ton, Holandia - 41 tys. ton, Bułgaria - 33 tys. ton, Francja - 32 tys. ton, Słowacja - 30 tys. ton, Litwa - 21 tys. ton, Benin - 20 tys. ton i Hongkong - 19 tys. ton.
 
W ciągu 11 miesięcy 2013 r. do Polski sprowadzono 88 tys. produktów drobiowych w ekwiwalencie mięsa, czyli o 13% więcej niż w tym samym okresie 2012 r. W imporcie asortymentu drobiowego przeważał żywiec, którego w ekwiwalencie mięsa przywieziono 44 tys. ton, tj. o 28% więcej niż przed rokiem.
 


Tagi:
źródło: