Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (17-23.02.2014)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 17 do 23 lutego 2014 roku...

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 17 do 23 lutego 2014 roku w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 17–23.02.2014 r. krajowe zakłady mięsne za żywiec wieprzowy płaciły średnio 4,52 zł/kg, a więc o 4% mniej niż w poprzednim tygodniu. Równocześnie było to taniej o 10% niż przed miesiącem i o 14% niż rok wcześniej.
 
Krajowe ceny zakupu żywca wołowego ukształtowały się przeciętnie w granicach 5,89 zł/kg, czyli to o 2% mniej od notowanej w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena żywca wołowego była niższa o 1% niż przed miesiącem i o 9% niż przed rokiem.

Przeczytaj inne informacje o cenach żywca w Polsce
 
Kurczęta brojlery były skupowane przez zakłady drobiarskie średnio po 3,72 zł/kg, a zatem kosztowały drożej 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem.
 
Za indyki w skupie można było otrzymać 5,58 zł/kg, co daje 1,5% więcej niż w poprzednim tygodniu i 0,4% zwyżkę niż przed miesiącem. Jednak w odniesieniu z cenami sprzed roku kurczęta były tańsze o 5%, a indyki o 1%.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 17–23.02.2014 r. przeciętna cena zbytu półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 6,78 zł/kg, a więc niższym o 2% niż tydzień wcześniej i o 5,5% niż w analogicznym okresie stycznia. Cena tych półtusz była także o 6% mniejsza niż przed rokiem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne sprzedawały średnio po 12,24 zł/kg, o 2% taniej niż tydzień oraz niż miesiąc wcześniej. Ćwierci wołowe kosztowały o 9% mniej niż w porównywalnym okresie minionego roku.
 
Kurczęta patroszone w trzecim tygodniu lutego 2014 r. zbywano przeciętnie po 6,11 zł/kg, czyli drożej o 8% niż w poprzednim tygodniu i aż o 17,5% niż miesiąc wcześniej.
 
Średnia cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 8,51 zł/kg, tj. o 0,4% mniejszym niż tydzień wcześniej, ale o 1% większym niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt były tańsze o 0,5% niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku, a tuszki indycze o 3%.
 
Ceny żywca wieprzowego w UE
 
W obrębie ostatniego miesiąca ceny trzody chlewnej spadły w dwudziestu dwóch krajach Unii Europejskiej, czyli przeciętnie w UE o 4%. Największy spadek cen odnotowano w Polsce i Rumunii, bo o 9%. Ceny w Holandii zmalały w tym czasie o 8%, we Francji, na Litwie i w Szwecji o 6%, na Łotwie i w Chorwacji o 5%, a w Niemczech, w Słowenii i na Węgrzech o 4%.
 
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w trzecim tygodniu lutego (17–23.02.2014 r.) w UE za trzodę chlewną masy poubojowej chłodzonej klasy E płacono średnio 157,17 EUR za 100 kg. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wynosiła 144,48 EUR za 100 kg.
 
Mniejsze niż w Polsce ceny notowano w Holandii - 131,94 EUR za 100 kg, Belgii - 140,30 EUR za 100 kg, Francji - 142,00 EUR za 100 kg. Przeciętna cena wieprzowiny klasy E w Polsce była mniejsza o 8% niż średnio w UE, o 6% niż w Niemczech oraz o 1% niż w Danii.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl