Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (20-26.01.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach o 20 do 26 stycznia 2014 roku w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (20-26.01.2014)
Utrzymujące się od ponad trzech lat niekorzystne dla producentów trzody chlewnej relacje cen skupu żywca do cen pasz, przyczyniły się do dalszego spadku krajowego pogłowia trzody chlewnej.
 
Według danych GUS pod koniec listopada 2013 r. w Polsce pogłowie trzody chlewnej liczyło blisko 11 mln szt., czyli było o 1,2% mniejsze niż przed rokiem. Spadek liczebności odnotowano we wszystkich grupach wiekowo-użytkowych, z wyjątkiem tuczników. Najbardziej, bo o 5,8% zmalało pogłowie loch prośnych.
 
Krajowe pogłowie bydła
 
W grudniu 2013 r. pogłowie bydła ogółem wyniosło 5,6 mln szt. i było o 1,4% większe niż rok wcześniej. Zniżkę odnotowano tylko w przypadku pogłowia krów. Liczba cieląt wzrosła o 2% i przekroczyła 1,4 mln szt., a młodego bydła, a więc w wieku od roku do 2 lat zwiększyła się o 3,4% i wyniosła niecałe 1,4 mln szt.
 
Krajowe ceny skupu żywca
 
Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 20–26.01.2014 r. żywiec wieprzowy skupowano przeciętnie po 5,01 zł/kg, a zatem o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie za niego płacono mniej o 1% niż miesiąc wcześniej i o 0,5% niż przed rokiem.
 
Tak jak w poprzednim tygodniu, średnia krajowa cena skupu żywca wołowego wyniosła 5,95 zł/kg. Ten gatunek żywca był tańszy o 4,5% niż przed miesiącem i o 9% niż rok wcześniej.

Przeczytaj inne informacje o cenach żywca w Polsce
 
W omawianym tygodniu kurczęta brojlery sprzedawano po 3,48 zł/kg w stosunku do 3,49 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena kurcząt była mniejsza o 2% niż miesiąc wcześniej i o 5,5% niż przed rokiem.
 
Za indyki w skupie płacono 5,56 zł/kg, tj. mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem, ale o 1% więcej niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 20–26.01.2014 r. przeciętna cena zbytu półtusz wieprzowych ukształtowała się w granicach 7,18 zł/kg, czyli była tańsza o 1% niż tydzień wcześniej i o 6% niż w analogicznym okresie grudnia 2013 r. Jednocześnie cena tych półtusz była o 1% wyższa niż przed rokiem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne sprzedawały średnio po 12,54 zł/kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierci wołowych była o 0,2% większa niż przed miesiącem, ale o 9% mniejsza niż rok wcześniej.
 
Kurczęta patroszone w przedostatnim tygodniu stycznia 2014 r. zbywano przeciętnie po 5,20 zł/kg, a więc o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 8% taniej niż miesiąc wcześniej. Tuszki kurcząt kosztowały także o 6% mniej niż przed rokiem.
 
Średnia cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 8,45 zł/kg, a zatem niższym o 4,5% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Tuszki indycze zbywano także o 1,5% taniej niż w porównywalnym okresie 2013 r.


Tagi:
źródło: