Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (24.02-02.03.2014)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 24 lutego do 2 marca 2014...

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 24 lutego do 2 marca 2014 roku w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 24.02–02.03.2014 r. krajowe zakłady mięsne skupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,22 zł/kg, a więc taniej o 7% niż tydzień wcześniej. Było to także mniej o 18% niż przed miesiącem i o 20% niż przed rokiem.
 
Za żywiec wołowy otrzymywano średnio 5,80 zł/kg, czyli to spadek o 2% wobec poprzedniego tygodnia. Równocześnie cena żywca wołowego była mniejsza o 5,5% niż przed miesiącem i o 10% niż rok wcześniej.
 
Przeczytaj inne informacje o cenach żywca w Polsce
 
Przeciętna cena skupu kurcząt brojlerów ukształtowała się w granicach 3,76 zł/kg, tj. o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem, ale o 5% taniej niż rok wcześniej.
 
Zakłady drobiarskie skupowały indyki po 5,57 zł/kg w stosunku do 5,58 zł/kg w poprzednim tygodniu. Indyki były także tańsze niż przed miesiącem o 0,3% i przed rokiem o 0,5%.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 24.02–02.03.2014 r. przeciętna cena zbytu półtusz wieprzowych zmalała do 6,34 zł/kg, czyli o 7% w odniesieniu do poprzedniego tygodnia. Cena tych półtusz była także o 13% mniejsza niż przed miesiącem i niż rok wcześniej.
 
Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe przeciętnie po 12,18 zł/kg, tj. taniej o 0,5% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe kosztowały również o 8% mniej niż w analogicznym okresie 2013 r.
 
Kurczęta patroszone w czwartym tygodniu lutego 2014 r. sprzedawano średnio po 6,01 zł/kg, a zatem o 1,5% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 8% niż przed miesiącem i o 0,5% niż przed rokiem.
 
Przeciętna cena zbytu tuszek indyków wyniosła 8,51 zł/kg i była zbliżona do notowanej w poprzednim tygodniu oraz rok wcześniej. Jednocześnie tuszki indycze kosztowały o 1% więcej niż w końcu stycznia 2014 r.
 
Ceny żywca wieprzowego w UE
 
Według informacji Komisji Europejskiej w czwartym tygodniu lutego (24.02– 02.03.2014 r.) w UE za trzodę chlewną masy poubojowej schłodzonej klasy E płacono średnio 155,27 EUR/100 kg. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną wynosiła 135,06 EUR/100 kg.
 
Mniejsze niż w Polsce ceny notowano wyłącznie w Holandii - 131,90 EUR/100 kg. Przeciętna cena wieprzowiny klasy E w Polsce była niższa o 13% niż średnio w UE, o 22% niż w Hiszpanii, o 11% niż w Niemczech oraz o 6% niż w Danii i we Francji.
 
W obrębie ostatniego miesiąca ceny trzody chlewnej spadły w dwudziestu czterech państwach Unii Europejskiej - średnio w UE o 5,5%. Największy spadek cen nastąpił w Polsce - o 16% oraz na Łotwie i na Litwie - o 11–12%. W Rumunii ceny zmalały o 9%, w Holandii i w Belgii o 8%, a w Niemczech o 7%. Wzrost o 0,3% w ciągu ostatniego miesiąca odnotowano tylko w Hiszpanii.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski
  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski

    W styczniu i lutym tego roku zaimportowano do Polski 151.428 ton rzepaku (w tym 62.155 ton w styczniu), głównie z Czech, Słowacji i Rumunii. Jest to wynik prawie dwukrotnie większy niż przed rokiem.
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...
  • Rosnące ceny jaj
  • Rosnące ceny jaj

    W drugiej połowie 2017 r. wystąpiła bardzo silny zwyżkowy trend cen na unijnym rynku jaj. Przyczyną było wykrycie niedozwolonych substancji i wycofanie dużych partii jaj z handlu detalicznego w...
  • Posiedzenie Rady Ministrów Rolnictwa UE
  • Posiedzenie Rady Ministrów Rolnictwa UE

    Minister Krzysztof Jurgiel uczestniczył w posiedzeniu Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa w Luksemburgu.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl