| Autor: redakcja1

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (30.12.2013-05.01.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach o od 30 grudnia 2013 roku do 5 stycznia 2014 roku w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (30.12.2013-05.01.2014)
Na przełomie grudnia i stycznia w Polsce zmalały przeciętne ceny skupu żywca wieprzowego, wołowego i indyczego. Nie uległy zmianie ceny skupu kurcząt, a ceny skupu kaczek zwiększyły się.
 
Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 30.12.2013–05.01.2014 r. w Polsce żywiec wieprzowy skupowano średnio po 5,02 zł/kg, czyli o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie za żywiec wieprzowy płacono mniej o 7,5% niż miesiąc wcześniej i o 4% niż przed rokiem.
 
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, przeciętna cena trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E w UE, tak jak tydzień wcześniej, wyniosła 166,28 EUR za 100 kg, ale była o 3% mniejsza niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 161,82 EUR/100 kg.
 
Średnia krajowa cena skupu żywca wołowego (według ZSRIR) wyniosła 5,95 zł/kg i była o 4,5% niższa niż w poprzednim tygodniu. Ten gatunek żywca był o 1% droższy niż przed miesiącem, ale o 7% tańszy niż rok wcześniej.

Przeczytaj inne informacje o cenach żywca w Polsce
 
Tak jak w poprzednim tygodniu i dwa tygodnie wcześniej, kurczęta brojlery sprzedawano przeciętnie po 3,55 zł/kg. Kurczęta kosztowały o 3% więcej niż miesiąc wcześniej, ale o 4,5% mniej niż przed rokiem.
 
Cena skupu indyków ukształtowała się na poziomie 5,72 zł/kg, a zatem była niższa o blisko 1% niż tydzień wcześniej i o ponad 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie indyki były o 3% droższe niż na przełomie lat 2012/2013.
 
Za kaczki brojlery w skupie płacono 5,67 zł/kg, tj. o 9% więcej niż tydzień wcześniej. Cena skupu kaczek była większa o 12% niż przed miesiącem i o 3% niż rok wcześniej.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
W dniach 30.12.2013–05.01.2014 r. na krajowych targowiskach za 1 prosię otrzymywano Średnio 165 zł, czyli o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. Cena ta była jednak o 8% mniejsza od notowanej przed rokiem.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 30.12.2013–05.01.2014 r. półtusze wieprzowe sprzedawano przeciętnie po 7,44 zł/kg, a zatem taniej o prawie 3% niż tydzień wcześniej i o ponad 3% niż przed miesiącem. Cena półtusz była o 1,5% mniejsza od notowanej przed rokiem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,62 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe kosztowały jednak o 7% mniej niż rok wcześniej.
Średnia cena zbytu kurcząt patroszonych zwiększyła się do 5,71 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 14% niż przed miesiącem. Równocześnie tuszki kurcząt sprzedawano o 1% taniej niż na przełomie lat 2012/2013.
 
Za tuszki indyków w zbycie otrzymywano 8,39 zł/kg, tj. mniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Cena zbytu tuszek indyczych była także o 1% niższa niż przed rokiem.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!