Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (czerwiec 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w czerwcu 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (czerwiec 2013)
Krajowy skup żywca rzeźnego
 
W związku z malejącą krajową produkcją utrzymuje się spadek skupu trzody chlewnej. Według danych GUS w czerwcu 2013 r. w Polsce zakupiono 81 tys. ton żywca wieprzowego, czyli o 10% mniej niż w maju 2013 r. to w relacji rocznej 2% zniżka.
 
Z kolei dostawy bydła rosną. W omawianym czasie skup żywca wołowego osiągnął poziom 29 tys. ton, a więc był o 7% wyższy niż w poprzednim miesiącu i o 22% większy niż przed rokiem.
 
Natomiast skup żywca drobiowego wyniósł 143 tys. ton, o 5% mniej niż miesiąc wcześniej, chociaż to o 3% więcej niż przed rokiem.
 
Łącznie w czerwcu 2013 r. do punktów skupu dostarczono 254 tys. ton żywca rzeźnego, a to oznacza 6% obniżkę w stosunku do w maja 2013 r., ale o 3% więcej niż w czerwcu 2012 r. Ogółem w pierwszej połowie 2013 r. w Polsce skup żywca rzeźnego wyniósł 1,598 mln ton, czyli było to o 3% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. Wzrost skupu wynikał głównie z większych dostaw bydła i drobiu.
 
Do skupu dostarczono 156 tys. ton żywca wołowego, o 16% więcej niż rok wcześniej. W przypadku drobiu wzrósł on o 2%, do 897 tys. ton, a w obrębie trzody chlewnej, podobnie jak w pierwszym półroczu 2012 r., wyniósł 539 tys. ton.

Czytaj więcej o skupie żywca na Gospodarz.pl

 
Handel zagraniczny
 
Spadek produkcji wieprzowiny w UE przyczynia się do obniżki unijnego eksportu tego mięsa. Zgodnie z informacjami Komisji Europejskiej (KE) w okresie styczeń – maj 2013 r. z UE wywieziono 1,237 mln ton asortymentu wieprzowego, a więc o 2% mniej niż w porównywalnym okresie 2012 r.
 
Unijny import wieprzowiny od kilku lat ma znaczenie marginalne. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2013 r. z krajów trzecich do UE sprowadzono 15 tys. ton produktów wieprzowych, tj. wolumen o 4% mniejszy niż rok wcześniej.
 
Bariera krajowego popytu, a także znaczący zapotrzebowanie zza granicy na wieprzowinę powodują, że pomimo ograniczenia produkcji rośnie eksport tego gatunku mięsa z Polski. W okresie styczeń – maj 2013 r. wywóz żywca, mięsa oraz tłuszczów i przetworów wieprzowych z Polski osiągnął poziom 251 tys. ton, był on zatem o 12% wyższy niż w analogicznym okresie 2012 r.
 
Zmniejszenie krajowej produkcji przyczynia się do wzrostu również importu produktów wieprzowych do Polski. Przywóz ten wyniósł 307 tys. ton, czyli o 7% więcej niż przed rokiem. W strukturze asortymentowej przywozu tradycyjnie dominowało mięso surowe stanowiące 78% ogółu przywozu wieprzowiny, którego sprowadzono o 1% mniej niż przed rokiem. Import trzody chlewnej wyniósł 1,8 mln sztuk, o 39% więcej niż w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2012 r. (w przeliczeniu na mięso było to 63 tys. ton, tj. o 54% więcej).
 
Ujemne saldo polskiego handlu zagranicznego produktami wieprzowymi ukształtowało się na poziomie 56 tys. ton wobec 61 tys. ton przed rokiem. Deficyt handlowy w ujęciu wartościowym wyniósł 140 mln EUR i był o 10 mln EUR większy niż w roku poprzednim.
 
Większa konkurencja na światowym rynku wołowiny i ograniczenie produkcji tego mięsa w UE przyczyniają się do spadku unijnego eksportu asortymentu wołowego i cielęcego oraz do wzrostu jego importu do UE.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: