Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (czerwiec 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w czerwcu 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (czerwiec 2013)
Zmniejszenie unijnego wywozu wołowiny i cielęciny jest wynika także ze zredukowania do zera stawek refundacji wywozowych. W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2013 r. unijny eksport produktów wołowych i cielęcych ukształtował się na poziomie 179 tys. ton, o 9% niższym niż w porównywalnym okresie 2012 r. Import do UE wzrósł o 12%, do 137 tys. ton.
 
Z Polski w tym czasie wywieziono 127 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, o 6% mniej niż przed rokiem. Przywóz do kraju tych produktów w dalszym ciągu miał niewielkie znaczenie. Był on na poziomie 11 tys. ton wobec 9 tys. ton rok wcześniej.
 
Dodatnie saldo ilościowe polskiego handlu zagranicznego wołowiną i cielęciną wyniosło 116 tys. ton i było o 8% mniejsze niż w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2012 r. Saldo wartościowe ukształtowało się na poziomie 374 mln EUR, o 2% niższym od notowanego rok wcześniej.
 
W ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2013 r. z UE wyeksportowano 591 tys. ton produktów drobiowych o 1% więcej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego. Do UE zaimportowano natomiast 360 tys. ton drobiu, o 5% więcej niż przed rokiem.
 
Unijny popyt na konkurencyjny cenowo polski drób pobudza eksport tego mięsa. Jednocześnie rośnie import do Polski, przede wszystkim taniego drobiu na cele przetwórcze. W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2013 r. polski eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych osiągnął poziom 279 tys. ton, a więc był o 9% wyższy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Natomiast import żywca, mięsa i przetworów zwiększył się o 25%, do 36 tys. ton.
 
Dodatnie saldo ilościowe handlu drobiem osiągnęło granicę 243 tys. ton, o 7% więcej od notowanego w okresie styczeń – maj 2012 r. Saldo w ujęciu wartościowym również było dodatnie i wyniosło 424 mln EUR w porównaniu do 400 mln EUR przed rokiem.
 
Zgodnie z rozporządzeniem nr 689/2013 KE z dniem 19 lipca br. zredukowała do zera stawki refundacji wywozowych do mięsa drobiowego kierowanego do krajów trzecich.
 
Krajowe ceny skupu żywca (bez VAT)
 
Bariera krajowego popytu i konkurencyjny import mięsa powodują, że ceny skupu żywca kształtują się na poziomie mniejszym niż przed rokiem. W czerwcu 2013 r. w Polsce odnotowano sezonowy wzrost cen trzody chlewnej i drobiu, a ceny bydła utrzymały się na poziomie z poprzedniego miesiąca.
 
Według danych GUS w analizowanym miesiącu trzodę chlewną skupowano przeciętnie po 5,56 zł/kg, tj. o 8% drożej niż w maju 2013 r., ale o 1% taniej niż w czerwcu 2012 r. Za żywiec wieprzowy najmniej uzyskiwali w skupie producenci z woj. podkarpackiego, bo 5,18 zł/kg i pomorskiego - 5,19 zł/kg, a najwięcej producenci z woj. lubuskiego - 6,22 zł/kg i dolnośląskiego - 5,98 zł/kg.
 
Bydło ogółem (bez cieląt) w czerwcu 2013 r. skupowano przeciętnie po 6,18 zł/kg, a młode bydło po 6,34 zł/kg, czyli w obu przypadkach po cenie zbliżonej do notowanej w maju 2013 r. Jednocześnie było ono o 4-5% tańsze niż w czerwcu 2012 r.
 
Za żywiec wołowy najmniej płacono producentom z woj. pomorskiego, bo 5,52 zł/kg i podkarpackiego - 5,63 zł/kg, a najwięcej producentom z woj. lubelskiego - 6,77 zł/kg i śląskiego - 6,52 zł/kg.
 
Średnia cena skupu drobiu w czerwcu tego roku osiągnęła poziom 4,30 zł/kg, czyli była o 2% większa niż miesiąc wcześniej, ale o 2% mniejsza niż przed rokiem. W analizowanym miesiącu zakłady drobiarskie monitorowane przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za kurczęta brojlery płaciły przeciętnie 4,06 zł/kg, tj. o 2% więcej niż w miesiącu poprzednim, a za indyki 5,93 zł/kg - o 5% więcej. Jednocześnie cena kurcząt była mniej więcej taka jak przed rokiem, a indyków była o 12% wyższa.

Przeczytaj inne informacje o cenach żywca w Polsce
 
Według danych ZSRIR MRiRW w okresie pierwszych czterech tygodni lipca 2013 r. trzoda chlewna i drób były o 3% droższe niż w porównywalnym okresie czerwca 2013 r., a bydło było o 1% tańsze.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: