Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13 -
SZ/SF Ładowacze czołowe Steyr
2020-03-12 -
Hale dla rolnictwa
2014-07-14 -
Rivakka - Gniotownik Greenmaker G7
2015-04-03
Globalna produkcja mięsa wzrośnie o 4 mln ton i wyniesie 318,7 mln ton
Jak wynika z nowego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z maja br., w 2015 r. globalna produkcja mięsa wzrośnie o 4 mln ton - 1,3% i wyniesie 318,7 mln ton.

Produkcja mięsa na świecie
Zwiększy się ona głównie w Chinach, krajach Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych oraz w Brazylii. Siłą napędową wzrostu produkcji będzie sektor mięsa wieprzowego, a także mięsa drobiowego. Produkcja mięsa wołowego oraz baraniego wzrośnie minimalnie.
Jak przewidują eksperci z FAO, w 2015 r. do światowego handlu trafi w sumie 31,2 mln ton mięsa, a więc 9,8% globalnej produkcji mięsa, tj. o 1,7% więcej niż przed rokiem. Dynamika tego wzrostu będzie jednak niższa niż przed rokiem, kiedy to ukształtowała się na poziomie 3,1%. W 2015 roku do światowego handlu trafi przede wszystkim więcej mięsa wołowego o 1,9%, wieprzowiny o 1,6% oraz drobiu o 2,6%, mniej za to mięsa owczego o 8,5%.
Mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu z 42% udział w handlu ogółem, wyprzedzając pod tym względem wołowinę - 31%, wieprzowinę - 23% oraz mięso owcze - 3%.
