Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-10-07
-
Grupa robocza „Owoce i warzywa"
2024-10-03 -
Wartość polskiego importu
2024-10-02
Poznaj produkty
-
Premiksy dla bydła MICHEL
2015-04-27 -
Maszyny leśne
2014-10-16 -
Opryskiwacz Tùrbine-P
2020-08-05 -
Zetor System- ładowacze czołowe - seria ZX
2016-02-26 -
Części zamienne - Filtry odpylające
2016-02-05 -
DYSZE DO OPRYSKIWACZY ALBUZ
2014-02-05
Rynek mięsa w Polsce (04-10.05.2015)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 4 do 10 maja 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.
Ceny żywca wieprzowego
W dniach 4–10.05.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,15 zł/kg, a więc o 4,5% taniej niż w poprzednim tygodniu. Ten rodzaj żywca był także tańszy o 6% niż miesiąc wcześniej i o 19% niż przed rokiem.
Według Komisji Europejskiej, przeciętna cena zakupu świń rzeźnych w UE w dniach 4–10.05.2015 r. ukształtowała się na poziomie 141,00 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była mniejsza o 2,4% niż w poprzednim tygodniu oraz o 14% niż przed rokiem. Cena krajowa żywca wieprzowego klasy E w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 137,24 EUR/100 kg i była wyższa niż w Holandii, Belgii, Francji i w Danii, ale niższa niż w pozostałych krajach UE.
Ceny żywca wołowego
Żywiec wołowy w Polsce w pierwszym tygodniu maja 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 6,06 zł/kg, a więc o 0,01 zł/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 0,01 zł/kg drożej niż przed miesiącem. Tym samym żywiec wołowy kosztował więcej o 2% niż w analogicznym okresie minionego roku.
Średnia unijna cena zakupu bydła rzeźnego w dniach 4–10.05.2015 r. wyniosła 380,92 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% wyższa niż przed rokiem. Cena krajowa żywca wołowego klasy R3 wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 318,91 EUR/100 kg.
Ceny żywca drobiowego
W dniach 4–10.05.2015 r. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,31 zł/kg, a więc ich cena była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 6% niż miesiąc wcześniej i o 8% niż przed rokiem.
Za indyki zakłady płaciły w tym czasie 5,83 zł/kg w stosunku do 5,86 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie indyki były o 1% tańsze niż przed miesiącem, ale o 3% droższe niż przed rokiem.
Czytaj dalej na następnej stronie...