Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Rynek mięsa w Polsce (04-10.05.2015)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 4 do 10 maja...

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 4 do 10 maja 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Ceny żywca wieprzowego


W dniach 4–10.05.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,15 zł/kg, a więc o 4,5% taniej niż w poprzednim tygodniu. Ten rodzaj żywca był także tańszy o 6% niż miesiąc wcześniej i o 19% niż przed rokiem.

 

Według Komisji Europejskiej, przeciętna cena zakupu świń rzeźnych w UE w dniach 4–10.05.2015 r. ukształtowała się na poziomie 141,00 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była mniejsza o 2,4% niż w poprzednim tygodniu oraz o 14% niż przed rokiem. Cena krajowa żywca wieprzowego klasy E w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 137,24 EUR/100 kg i była wyższa niż w Holandii, Belgii, Francji i w Danii, ale niższa niż w pozostałych krajach UE.

 

Ceny żywca wołowego


Żywiec wołowy w Polsce w pierwszym tygodniu maja 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 6,06 zł/kg, a więc o 0,01 zł/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 0,01 zł/kg drożej niż przed miesiącem. Tym samym żywiec wołowy kosztował więcej o 2% niż w analogicznym okresie minionego roku.

 

Średnia unijna cena zakupu bydła rzeźnego w dniach 4–10.05.2015 r. wyniosła 380,92 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% wyższa niż przed rokiem. Cena krajowa żywca wołowego klasy R3 wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 318,91 EUR/100 kg.
 

Ceny żywca drobiowego


W dniach 4–10.05.2015 r. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,31 zł/kg, a więc ich cena była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 6% niż miesiąc wcześniej i o 8% niż przed rokiem.

 

Za indyki zakłady płaciły w tym czasie 5,83 zł/kg w stosunku do 5,86 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie indyki były o 1% tańsze niż przed miesiącem, ale o 3% droższe niż przed rokiem.


Czytaj dalej na następnej stronie...


1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +1 pkt. razem głosów: 1





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl