| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (1.01.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 26 grudnia 2016 roku do 1 stycznia 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (1.01.2017)
Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych w dniach 26.12.2016 – 01.01.2017, zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 4,87 zł/kg, czyli taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. Cena żywca była jednak wyższa o 26% niż w ostatnim tygodniu roku 2015.
 
Dalszy spadek żywca wieprzowego notowany był również na rynku unijnym. Za świnie rzeźne klasy E płacono 149,12 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc mniej o 2% niż w tygodniu przedświątecznym, o 3% niż przed miesiącem, ale o 18% więcej niż przed rokiem.

Ceny żywca wołowego

 
Krajowa cena bydła rzeźnego (według ZSRIR MRiRW) ukształtowała się w granicy 6,51 zł/kg. Była ona wyższa o 2,5% niż w poprzednim tygodniu, o 2,6% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w porównywalnym okresie 2015 r.
 
Ceny żywca drobiowego
 
W ostatnim tygodniu roku 2016. kurczęta brojlery skupowano po 3,10 zł/kg wobec 3,08 zł/kg tydzień wcześniej. Było to o 1% drożej niż przed miesiącem, ale o 4% taniej niż przed rokiem.
 
Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 4,82 zł/kg względem 4,83 zł/kg tydzień wcześniej i 4,84 zł/kg przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku indyki potaniały o 17%.

Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!