| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (11.09.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 5 do 11 września 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (11.09.2016)
Ceny żywca wieprzowego
 
W dniach 5–11.09.2016 r. krajowe zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy po 5,32 zł/kg względem 5,31 zł/kg w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec ten był droższy o 13,5%.
 
Ceny żywca wołowego
 
Za żywiec wołowy dostawcy nabywali 6,19 zł/kg, czyli to więcej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 6% wyższa niż przed rokiem.
 
Ceny żywca drobiowego
 
Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły 3,45 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem.
 
Indyki nabywano po 4,84 zł/kg, a więc o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% taniej niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena kurcząt brojlerów była mniejsza o 8%, a indyków – o 17%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!