| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (13-19.04.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 13 do 19 kwietnia 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (13-19.04.2015)

Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW żywiec wieprzowy w Polsce w trzecim tygodniu kwietnia 2015 r. skupowano przeciętnie po 4,49 zł/kg, a więc o 2% drożej niż tydzień wcześniej. Żywiec ten kosztował o 4% więcej niż przed miesiącem, ale o 12% mniej niż przed rokiem.
 
Zwyżkę cen żywca wieprzowego w dniach 13–19.04.2015 r. zanotowano również w większości państw UE. Według Komisji Europejskiej, średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych wyniosła 145,15 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 2% większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 11% mniejsza niż rok wcześniej. Cena krajowa żywca klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 148,77 EUR/100 kg i była wyższa od średnich cen m.in. w Belgii, Holandii, Danii, Francji i w Hiszpanii.

Ceny żywca wołowego

W dniach 13–19.04.2015 r., ubojnie w Polsce skupowały żywiec wołowy średnio po 6,08 zł/kg, a więc o 0,5% drożej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ten gatunek żywca był o 2% tańszy niż miesiąc wcześniej, ale droższy o 3% niż przed rokiem.

Ceny żywca drobiowego

Przeciętna krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 13–19.04.2015 r. wy-niosła 3,40 zł/kg i była mniejsza o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 5% niż przed miesiącem oraz o 7% niż rok wcześniej.

Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!