| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (14-20.04.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 14 do 20 kwietnia 2014 roku w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (14-20.04.2014)
W dniach 14–20.04.2014 r. średnia cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 5,08 zł/kg w stosunku do 5,09 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie żywiec wieprzowy był droższy o 2% niż przed miesiącem, ale o 5% tańszy niż rok wcześniej.
 
Zgodnie z danymi Komisji Europejskiej średnia unijna cena trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej kl. E w trzecim tygodniu kwietnia 2014 r. ukształtowała się na poziomie 163,65 EUR/100 kg i była o 0,1% mniejsza niż tydzień wcześniej. Równocześnie cena ta była o 3% większa niż przed miesiącem, ale o 4% niższa niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 160,84 EUR/100 kg.
 
Żywiec wołowy, tak jak przed miesiącem, kupowano średnio (zgodnie z danymi ZSRIR) po 5,89 zł/kg w odniesieniu do 5,91 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie cena zakupu żywca wołowego była o 6% mniejsza niż w analogicznym okresie 2013 r.
 
Za kurczęta brojlery w skupie płacono przeciętnie 3,64 zł/kg, czyli 0,5% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale za to mniej o 2% niż miesiąc wcześniej i o 6% niż przed rokiem.

Przeczytaj inne informacje o cenach żywca w Polsce
 
Indyki skupowano po 5,65 zł/kg w odniesieniu do 5,63 zł/kg w poprzednim tygodniu. Indyki w skupie były o 2% droższe niż miesiąc wcześniej i niż przed rokiem.
 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!