| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (14.02.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 8 do 14 lutego 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (14.02.2016)

Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 8–14.02.2016 r. zakłady mięsne za żywiec wieprzowy płaciły 4,16 zł/kg w stosunku do 4,18 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 5% niż przed miesiącem, ale tańszy o 4% niż rok wcześniej.
 
Według Komisji Europejskiej, unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 128,14 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej i była mniejsza o 0,3% niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej wyniosła 125,58 EUR za 100 kg i była większa niż w Belgii, Holandii, Rumunii, Hiszpanii, Francji, w Danii i Portugalii.

 

Ceny żywca wołowego
 

Żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) kupowano w kraju po 6,09 zł/kg, a zatem to cena niższa o 2% niż w poprzednim tygodniu, niż przed miesiącem i niż rok wcześniej.
 
Cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 w UE wyniosła 377,50 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej i była mniejsza o 0,3% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wołowy klasy R3 w przeliczeniu na walutę unijną płacono 300,35 EUR za 100 kg. Niższe ceny notowano tylko na Łotwie, w Rumunii i na Litwie.

Ceny żywca drobiowego

Krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,16 zł/kg, a więc o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!