| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (17-23.11.2014)

Prezentujemy cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 17 do 23 listopada 2014 roku, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (17-23.11.2014)

Ceny żywca wieprzowego


Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, za żywiec wieprzowy w dniach 17–23.11.2014 r. płacono średnio 4,41 zł/kg, a więc to o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ceny tego żywca były mniejsze o 4% niż przed miesiącem i o 16% niż rok wcześniej.
 
Według danych Komisji Europejskiej, w UE przeciętna cena zakupu trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E w dniach 17–23.11.2014 r. wyniosła 140,83 EUR za 100 kg i była niższa o 0,2% niż w poprzednim tygodniu, o 1% niż przed miesiącem oraz o 17% niż przed rokiem. Cena krajowa wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 139,84 EUR za 100 kg i była większa od średnich cen notowanych w Holandii, Belgii, Luksemburgu, Hiszpanii, Danii i we Francji.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w przedostatnim tygodniu listopada 2014 r. (według ZSRIR MRiRW) skupowano średnio po 5,66 zł/kg, a więc drożej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Ceny zakupu bydła były jednak o 4% mniejsze niż w tym samym czasie minionego roku.

Ceny żywca drobiowego

Przeciętna krajowa cena skupu kurcząt brojlerów po ośmiu tygodniach nieprzerwanego spadku zwiększyła się. W dniach 17–23.11.2014 r. za kurczęta uzyskiwano 3,47 zł/kg, czyli o 0,5% więcej w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, ale o 1% mniej niż przed miesiącem.
 
Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,96 zł/kg, tj. drożej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 0,03 zł/kg niż przed miesiącem.
 
Za gęsi tuczone uzyskiwano średnio 8,00 zł/kg, a zatem o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Ceny skupu kurcząt i indyków były podobne jak notowane przed rokiem, a gęsi o 5% wyższe.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!