| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (17.09.2017)

W pierwszym tygodniu września br. w krajowym skupie odnotowano minimalny wzrost cen wszystkich monitorowanych rodzajów żywca. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (17.09.2017)
Ceny zakupu żywca
 
Po utrzymującym się od końca lipca br. zwyżce w krajowym skupie w drugim tygodniu września br. spadkowi uległy ceny żywca wieprzowego. W dniach 11-17.09.2017 r. zakłady mięsne objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały trzodę chlewną po 5,46 zł/kg, czyli taniej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednak o 1,6% droższy niż w porównywalnym tygodniu 2016 r.
 
W UE cena świń rzeźnych klasy E (według Komisji Europejskiej) wynosiła 167,66 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Było to mniej o 1% niż tydzień wcześniej, o 2% niż przed miesiącem, ale o 1% więcej niż przed rokiem.
 
Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 168,31 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny odnotowano w sześciu państwach UE: w Belgii - 146,30 EUR/100 kg, Francji - 149,00 EUR/100 kg, Holandii - 149,13 EUR/100 kg, Danii - 153,49 EUR/100 kg, Finlandii - 156,63 EUR/100 kg i Estonii - 157,75 EUR/100 kg.
 
W Polsce od lipca br. nieprzerwanie drożeje bydło. W dniach 11-17.09.2017 r. za żywiec wołowy dostawcy uzyskiwali 6,50 zł/kg, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena bydła rzeźnego była też o 4,5% wyższa niż przed rokiem.
 
W krajowych zakładach drobiarskich od dwóch tygodni notowany jest wzrost cen zakupu kurcząt brojlerów, natomiast od czerwca tanieją indyki. W drugim tygodniu września br. kurczęta brojlery kupowano po 3,49 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem. Cena indyków wynosiła 5,03 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1,5% niż w trzecim tygodniu sierpnia br. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta podrożały o 2%, a indyki – o 4%.
 
Ceny prosiąt na targowiskach
 
Krajowe ceny prosiąt, pomimo utrzymującej się od lipca br. spadkowej tendencji, kształtują się na poziomie większym niż przed rokiem. W okresie 11–17.09.2017 r. na krajowych targowiskach za 1 prosię otrzymywali 194 zł, tj. mniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 0,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku prosięta były o 14% droższe.
 
Ceny zbytu mięsa
 
W dniach 11-17.09.2017 r. krajowe zakłady mięsne, tak jak w poprzednim tygodniu, sprzedawały półtusze wieprzowe po 7,83 zł/kg, czyli taniej o 0,4% niż miesiąc wcześniej, ale o 2% drożej niż w tym samym okresie 2016 r.
 
Cena 1 kg kompensowanych ćwierćtusz wołowych ukształtowała się na poziomie 13,26 zł, o 1% wyższym niż tydzień wcześniej oraz o 3% wyższym niż przed miesiącem i rokiem.
 
W drugim tygodniu września br. w zakładach drobiarskich potaniały zarówno tuszki kurcząt, jak i indyków. Tuszki kurcząt zbywano po 5,51 zł/kg względem 5,52 zł/kg w poprzednim tygodniu. Były one również o 7,5% tańsze niż przed miesiącem, ale o 5% droższe w odniesieniu do analogicznego okresu 2016 r. Cena tuszek indyków wynosiła 8,02 zł/kg i była o 5% niższa niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca i roku tuszki indycze potaniały odpowiednio o 3% i o 4%.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!