| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (18-24.05.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 18 do 24 maja 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (18-24.05.2015)

Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych, w dniach 18–24.05.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,27 zł/kg, a więc o 2,5% drożej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był jednak tańszy o 5% niż miesiąc wcześniej i o 16% niż przed rokiem.
 

Średnia cena zakupu świń rzeźnych w UE (według Komisji Europejskiej) wyniosła 141,95 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 1% większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 13% mniejsza niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego klasy E w przeliczeniu na walutę unijną - 140,26 EUR/100 kg była wyższa niż: w Belgii, Holandii, Francji, Danii, Włoszech i w Czechach.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w przedostatnim tygodniu maja 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano przeciętnie po 6,18 zł/kg, a więc drożej o 1% niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wołowy kosztował o 4% więcej niż w analizowanym okresie 2014 r.
 

Średnia unijna cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 380,82 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była większa o 0,4% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego klasy R3 wyrażona w walucie unijnej wyniosła 326,78 EUR/100 kg.

Ceny żywca drobiowego

Zakłady drobiarskie w Polsce skupowały kurczęta brojlery przeciętnie po 3,53 zł/kg, a zatem drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 7% niż miesiąc wcześniej, ale o 4% taniej niż przed rokiem.
 

W miarę stabilne są ceny indyków. W dniach 18–24.05.2015 r. za indyki zakłady płaciły średnio 5,83 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale o 0,01 zł/kg mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie indyki były o 1% droższe niż w analogicznym okresie 2014 roku.

Czytaj dalej na następnej stronie...

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!