Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Rynek mięsa w Polsce (20-26.07.2015)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 20 do 26...

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 20 do 26 lipca 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Ceny żywca wieprzowego


W dniach 20–26.07.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,37 zł/kg, czyli o 1,5% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena zakupu trzody chlewnej była również mniejsza o 2% niż miesiąc wcześniej i o 15% niż przed rokiem.
 
Według danych Komisji Europejskiej, średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych w dniach 20–26.07.2015 r. wyniosła 144,46 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była niższa o 0,2% niż tydzień wcześniej oraz o 12% niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się w granicy 141,45 EUR za 100 kg. Mniejsze niż w Polsce ceny świń rzeźnych klasy E odnotowano w: Belgii, Holandii, Danii oraz Luksemburgu.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w przedostatnim tygodniu lipca 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW) kosztował 5,76 zł/kg, a więc mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była podobna do notowanej w analogicznym czasie 2014 r.
 
Tak jak w poprzednim tygodniu, cena zakupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 384,61 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3. Żywiec ten był jednak o 5% droższy niż rok wcześniej. W Polsce cena żywca wołowego klasy R3 wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 306,42 EUR/100 kg i była większa niż: na Łotwie, w Rumunii, na Węgrzech i na Litwie.

Ceny żywca drobiowego

Kurczęta brojlery sprzedawano w Polsce średnio po 3,73 zł/kg, a zatem o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Kurczęta kosztowały jednak o 5% mniej niż rok wcześniej.
 
Za indyki płacono 5,82 zł/kg, tj. o 0,01 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej i o 0,02 zł/kg więcej niż przed miesiącem. Cena skupu indyków była o 1% mniejsza niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl