Rynek mięsa w Polsce (21-27.04.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 21 do 27 kwietnia 2014 roku w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (21-27.04.2014)
Tak jak w poprzednim tygodniu, w dniach 21–27.04.2014 r. przeciętna cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW ukształtowała się w granicach 5,08 zł/kg. Równocześnie żywiec wieprzowy kosztował o 3% więcej niż przed miesiącem, ale o 4% mniej niż rok wcześniej.
 
Według Komisji Europejskiej, średnia cena trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej klasy E w UE w czwartym tygodniu kwietnia br. wyniosła 163,84 EUR za 100 kg i była o 0,2% mniejsza niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena ta była o 3% większa niż przed miesiącem, ale o 4% niższa niż rok wcześniej. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 160,47 EUR za 100 kg.
 
Przeczytaj inne informacje o cenach żywca w Polsce
 
Zgodnie z danymi ZSRIR w omawianym tygodniu żywiec wołowy sprzedawano przeciętnie po 5,92 zł/kg, czyli o 0,5% drożej niż tydzień wcześniej. Cena zakupu żywca wołowego była jednak mniejsza o 1% niż przed miesiącem i o 4% niż rok wcześniej.
 
Średnia unijna cena skupu bydła rzeźnego masy poubojowej schłodzonej klasy R3 w dniach 21–27.04.2014 r. ukształtowała się w granicach 380,16 EUR/100 kg i była mniej więcej taka sama jak w poprzednim tygodniu, ale niższa o 1% niż miesiąc wcześniej i o 3,5% niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 301,72 EUR/100 kg. Taniej niż w Polsce bydło sprzedawano jedynie na Litwie i na Łotwie.
 
Za kurczęta brojlery w skupie płacono przeciętnie 3,70 zł/kg, tj. o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 0,4% niż miesiąc wcześniej i o 3% niż przed rokiem.
 
W tym czasie indyki kosztowały po 5,67 zł/kg w stosunku do 5,65 zł/kg w poprzednim tygodniu. Indyki w skupie były o 1% droższe niż miesiąc wcześniej i niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W odniesieniu do poprzedniego tygodnia, w dniach 21–27.04.2014 r. średnia cena zbytu półtusz wieprzowych zmalała o 1% do 7,28 zł/kg. Cena półtusz była o ponad 2% większa niż przed miesiącem, ale o niecałe 1% mniejsza niż rok wcześniej.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio po 12,18 zł/kg, o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,5% taniej niż miesiąc wcześniej i o 4% taniej niż przed rokiem.
 
Przeciętna cena zbytu tuszek kurcząt w czwartym tygodniu kwietnia br. wyniosła 5,99 zł/kg i była wyższa o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 5% niż przed miesiącem i o 8% niż rok wcześniej.
Zakłady drobiarskie tuszki indyków sprzedawały po 8,77 zł/kg, a zatem to o 8% taniej niż tydzień wcześniej. Średnia cena zbytu tuszek indyczych były jednak większa o 3% od notowanej przed miesiącem i o 2% niż przed rokiem.
 


Tagi:
źródło: