| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (21-27.09.2015)

Po czterech tygodniach wzrostu cen trzody chlewnej, w czwartym tygodniu września odnotowano ich spadek - informuje Agencja Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (21-27.09.2015)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach 21–27.09.2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,64 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 6% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była podobna do notowanej w porównywalnym czasie 2014 r.
 
Według Komisji Europejskiej, wyrażona w walucie unijnej krajowa cena żywca wieprzowego klasy E ukształtowała się na poziomie 146,25 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Mniejsze niż w Polsce ceny świń rzeźnych tej klasy odnotowano w: Holandii, Danii, Belgii, Estonii i Irlandii. Średnio w UE cena zakupu trzody chlewnej klasy E wyniosła 147,19 EUR/100 kg. Cena ta była o 1% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 4% wyższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowania sprzed roku trzoda chlewna w UE była o 3% tańsza.

Ceny żywca wołowego

W czwartym tygodniu września na rynku krajowym zaobserwowano zwyżkę cen bydła. Średnia cena zakupu żywca wołowego wyniosła 5,92 zł/kg i była większa o 2% niż w poprzednim tygodniu, o 0,02 zł/kg niż miesiąc wcześniej oraz o 2% niż przed rokiem.
 
W UE przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 383,42 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była wyższa o 0,15 EUR/100 kg niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego klasy R3 w przeliczeniu na walutę unijną wynosząca 311,97 EUR/100 kg była większa niż: na Łotwie, Rumunii, Litwie, Węgrzech i w Estonii.

Ceny żywca drobiowego

Dalszy spadek cen nastąpił w skupie kurcząt. Krajowe zakłady drobiarskie płaciły za kurczęta brojlery po 3,57 zł/kg, a więc taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 6% niż przed miesiącem i o 3% niż przed rokiem.
 
Cena skupu indyków od dwóch miesięcy jest stabilna. W czwartym tygodniu września 2015 r., podobnie jak przed miesiącem, za indyki w skupie płacono 5,80 zł/kg. Cena ta była tylko o 0,01 zł/kg większa niż tydzień wcześniej. Jednocześnie indyki kosztowały o 2% mniej niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!