Rynek mięsa w Polsce (21.01.2018)

Ceny zakupu świń rzeźnych w Polsce znajdują się pod presją dalszych obniżek cen w krajach UE. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (21.01.2018)
Wylęgi piskląt w 2017 r.
 
W 2017 r. nadal rosła produkcja mięsa drobiowego, choć trochę wolniej niż w roku poprzednim. Produkcja żywca drobiowego mogła osiągnąć blisko 3,5 mln ton w wadze żywej - 2,4 mln ton w mpc., czyli o 8% więcej niż w 2016 r. Wzrostowe trendy utrzymują się w wylęgach piskląt. W 2017 r. w zakładach wylęgowych (wg GUS) otrzymano 1164,6 mln piskląt kurzych przeznaczonych do tuczu, czyli o 4% więcej niż w 2016 r., w tym 1152,1 mln piskląt brojlerów oraz 12,5 mln piskląt ogólnoużytkowych.
 
Wylęgi indyków przekroczyły 27,6 mln sztuk, co daje wzrost o 6%, a kaczek o 15% do 11,8 mln sztuk. W 2017 r. zwiększyła się również liczba jaj wylęgowych podanych do inkubacji. W porównaniu z 2016 r. liczba jaj do wylęgu kurcząt do tuczu wraz z brojlerami i ogólnoużytkowymi była większa o 3%, indyków – o 7%, a kaczek – o 21%. Na rynku krajowym w trzecim tygodniu stycznia 2018 r. zmalały ceny zakupu żywca wieprzowego i drobiu, a zwiększyła się cena żywca wołowego.
 
Tendencje cenowe
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 15–21 stycznia 2018 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy po 4,20 zł/kg, tj. taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego żywca była niższa o 14% niż w tym samym okresie poprzedniego roku.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 15–21 stycznia 2018 r. przeciętna krajowa cena zbytu półtusz wieprzowych wyniosła 6,32 zł/kg i była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 6% niższa niż przed miesiącem. Półtusze były również o 12% tańsze niż w analogicznym tygodniu 2017 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W Polsce w dniach 15–21 stycznia 2018 r. cena zakupu żywca wołowego (według danych ZSRIR MRiRW) ukształtowała się w granicy 6,69 zł/kg, a więc o 0,02 zł/kg wyższej niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był o 5% droższy niż w porównywalnym okresie 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 13,68 zł/kg, czyli o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierci wołowych była też o 2% mniejsza niż miesiąc wcześniej, ale o 4,5% większa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W połowie stycznia br. pogłębił się trend spadkowy cen zakupu drobiu. W dniach 15–21 stycznia 2018 r. krajowe zakłady kupowały kurczęta brojlery po 3,28 zł/kg, a więc taniej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie były one o 5% droższe niż analogicznym okresie 2017 r. Cena skupu indyków wyniosła 4,84 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 1,5% tańszy niż miesiąc wcześniej, ale o 0,01 zł/kg droższy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Tuszki kurcząt zbywano po 4,89 zł/kg, tj. taniej o 4% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt były jednak o 3% droższe niż w rok wcześniej. Za tuszki indyków płacono 8,42 zł/kg, a więc o 1% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 11% mniej niż przed miesiącem – kiedy ceny tuszek indyków były znacząco wyższe z uwagi na okres przed świąteczny. Cena tuszek była o 7% większa niż w tym samym okresie poprzedniego roku.


Tagi:
źródło: