| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (25.02.2018)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (25.02.2018)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 19–25.02.2018 r. na rynku krajowym w skupie żywca wieprzowego odnotowano dalszą zwyżkę cen. Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały trzodę chlewną po 4,65 zł/kg, czyli drożej o 4% niż tydzień wcześniej i o 13% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednak o 3% tańszy niż przed rokiem.
 
Podobny kierunek zmian cen notowany jest u czołowych producentów wieprzowiny w UE. W dniach 19–25.02.2018 r. za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy otrzymywali 145,35 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom o 3% wyższy niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% wyższy niż przed miesiącem, ale o 5% niższy niż w porównywalnym tygodniu 2017 r. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 147,23 EUR/100 kg, a więc o 1% wyższym od średniej w UE. Cena żywca w Polsce była większa o 14% niż w Danii oraz o 13% niż w Holandii, ale o 3% niższa niż w Niemczech.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
Od początku lutego br. wieprzowina drożeje również w zbycie. W dniach 19–25.02.2018 r. krajowe zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 6,75 zł/kg, a więc drożej o 3,5% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku półtusze wieprzowe były o 4% tańsze.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 19–25.02.2018 r. krajowi dostawcy za żywiec wołowy otrzymywali 6,86 zł/kg względem 6,88 zł/kg w poprzednim tygodniu. Bydło rzeźne było o 1% tańsze niż przed miesiącem, ale o 6% droższe niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!