Rynek mięsa w Polsce (25.02.2018)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (25.02.2018)
Na rynku unijnym przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3, podobnie jak w poprzednim tygodniu, wynosiła 384,70 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Było to mniej o 1% niż przed miesiącem, ale o 2,5% więcej niż przed rokiem. Krajowa cena bydła tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 344,36 EUR/100 kg, tj. o 10% niższej od średniej ceny w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W Polsce w dniach 19–25.02.2018 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano przeciętnie po 13,57 zł/kg, czyli taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena ćwierci wołowych była jednak o 5% większa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Na rynku krajowym od początku lutego br. drożeją kurczęta. W dniach 19–25.02.2018 r. cena zakupu kurcząt brojlerów wynosiła 3,40 zł/kg w odniesieniu do 3,39 zł/kg tydzień wcześniej. Kurczęta były o 4% droższe niż przed miesiącem i rokiem. Za indyki dostawcy otrzymywali 4,66 zł/kg, czyli mniej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta były o 4% droższe, a indyki – o 7% tańsze.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 19–25.02.2018 r. zakłady drobiarskie, tak jak w poprzednim tygodniu, zbywały tuszki kurcząt po 5,43 zł/kg, tj. o 7% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wynosiła 7,65 zł/kg i była niższa o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt były tańsze o 1%, a tuszki indyków – o 7% w porównaniu z analogicznym tygodniem 2017 r.



Tagi:
źródło: