| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (26.02.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 20 do 26 lutego 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (26.02.2017)

Ceny żywca wieprzowego


Jak wynika z danych, w dniach 20–26.02.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły 4,80 zł/kg, a więc mniej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednak o 16% droższy niż przed rokiem.
 
Na rynku unijnym od początku roku obserwowany jest nieznaczny wzrost cen wieprzowiny. W ostatnim tygodniu lutego br. za świnie rzeźne klasy E płacono 152,57 EUR/100 kg. Cena ta była większa niż przed tygodniem i miesiącem odpowiednio o 0,4% i 0,6% oraz o 21% niż przed rokiem.
 
Na początku 2017 r. zwyżkę cen żywca wieprzowego odnotowano także u innych liczących się globalnych producentów trzody chlewnej. W dniach 20–26.02.2017 r. większe niż średnio w UE ceny świń rzeźnych płacono w Brazylii i w USA. W Brazylii cena wynosiła 164,39 EUR/100 kg i była o 10,78 EUR wyższa od średniej w UE wynoszącej 153,61 EUR/100 kg klasy S–E. W USA cena żywca osiągnęła poziom 155,64 EUR/100 kg, czyli o 2,03 EUR większy niż w UE, a w Kanadzie – wzrosła do 142,91 EUR/100 kg. Ceny w Brazylii były wyższe niż przed rokiem o 81%, w USA – o 22%, a w Kanadzie – o 31%.
 
Ceny żywca wołowego
 
Od początku lutego br. krajowe ceny skupu bydła są stabilne. W dniach 20-26.02.2017 r. za żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) dostawcy otrzymywali 6,35 zł/kg względem 6,34 zł/kg w poprzednim tygodniu i 6,36 zł/kg przed miesiącem. Cena tego żywca była o 5% większa niż w analogicznym okresie 2016 r.

Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!