Rynek mięsa w Polsce (26.06.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 20 do 26 czerwca 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (26.06.2016)
Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych, w dniach 20–26.06.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 5,10 zł/kg, a więc o 4% drożej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten kosztował więcej o 9,5% niż miesiąc wcześniej oraz o 14,5% niż przed rokiem.
 
Według Komisji Europejskiej, w czwartym tygodniu czerwca 2016 r. za świnie rzeźne klasy E płacono 155,15 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 153,31 EUR za 100 kg i była wyższa niż w dziewięciu krajach członkowskich, m.in. w Belgii, Danii, Francji i w Holandii.
 
Ceny żywca wołowego
 
Żywiec wołowy na rynku krajowym (według danych ZSRIR MRiRW) nabywano po 6,25 zł/kg, tj. o 0,03 zł/kg taniej niż tydzień wcześniej. Cena zakupu żywca wołowego była jednak taka sama jak przed miesiącem oraz rok wcześniej.
 
Unijna cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 362,40 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była zbliżona do notowanej w poprzednim tygodniu, ale o 5% mniejsza niż przed rokiem. W Polsce w przeliczeniu na walutę unijną za bydło rzeźne klasy R3 płacono 303,99 EUR/100 kg. Bydło tej klasy nabywano taniej niż w Polsce jedynie na Łotwie, Rumunii, Litwie i na Malcie.
 
Ceny żywca drobiowego
 
Kurczęta brojlery zakłady drobiarskie skupowały po 3,43 zł/kg względem 3,44 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była niższa o 1,5% niż przed miesiącem oraz o 7% niż rok wcześniej.
 
Za indyki płacono 5,13 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Cena indyków była niższa o 11,5% od notowanej w analogicznym czasie 2015 roku.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: