| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (28.05.2017)

W krajowym skupie w czwartym tygodniu maja br. podrożał żywiec wieprzowy i indyczy, a ceny zakupu bydła oraz kurcząt brojlerów utrzymały się na poziomie z poprzedniego tygodnia. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (28.05.2017)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach 22–28.05.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy po 5,66 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena trzody chlewnej była wyższa o 21% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
 
Wieprzowina drożeje także w innych krajach UE. W czwartym tygodniu maja br. unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się w granicy 175,51 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Było to więcej o 1% niż tydzień wcześniej, o 3% niż przed miesiącem oraz o 25% niż przed rokiem. Wzrost cen nastąpił w 19 krajach UE, m.in. w Niemczech o 1,2%, Belgii o 2,1% i Holandii o 2,0%, a spadek w pięciu – we Włoszech o 2,4%, Francji o 1,2%, w Wielkiej Brytanii o 1,3%, Rumunii o 0,4% i Grecji o 0,5%. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 178,21 EUR/100 kg i była o 1,5% wyższa niż średnio w UE.
 

Ceny żywca wołowego

 
Za żywiec wołowy krajowi dostawcy, podobnie jak w poprzednim tygodniu, otrzymywali 6,28 zł/kg. Było to o 0,03 zł/kg mniej niż przed miesiącem, ale o 0,03 zł/kg więcej niż w analogicznym okresie 2016 r.

Ceny żywca drobiowego
 

W zakładach drobiarskich od trzech tygodni ceny zakupu kurcząt brojlerów są stabilne i wynoszą 3,20 zł/kg. Cena ta była jednak mniejsza o 2% niż w końcu kwietnia br. i o 8% niż przed rokiem.
 
Za indyki w dniach 22–28.05.2017 r. dostawcy otrzymywali 5,30 zł/kg, a zatem więcej o 2% niż tydzień wcześniej, o 3% niż przed miesiącem oraz o 2% niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!